Anders Melldén:Välkommen in, naturvin!

Anders Melldén
Under strecket
Publicerad
Annons

I april 2012 skedde Systembolagets första medvetna lansering av ”naturviner”. Likt ett gäng tonårsrevoltörer som crashar en middagsbjudning i villaförorten blev mottagandet minst sagt stormigt, och ett verbalt krig blossade upp mellan de som var för och de som var emot. De senaste åren har samma viner dock vunnit allt mer mark, mycket tack vare ett par duktiga vinimportörer som tidigt såg trenden komma. När vi nu skriver 16 februari 2018 i kalendern lanseras ett rejält gäng naturviner som del i de exklusiva lanseringarna utan någon som helst uppståndelse. Har tonårsrevoltörerna mognat? Eller har övriga vinvärldens acceptans blivit bättre? Svaret hittar vi förmodligen i en kombination av de två.

Begreppet naturvin används ganska sällan av producenterna själva.

I första meningen sätter jag begreppet naturvin inom citattecken, detta eftersom det inte är en kategori viner med tydliga regler, som exempelvis biodynamiska viner. Globala organisationen Vin Natur menar att deras vin endast ska göras med de medel naturen ger. Att däremot certifiera sig med riktlinjer och regler ligger inte för dessa fria själar.

Annons
Annons

Begreppet naturvin används ganska sällan av producenterna själva. Det är marknaden som, som vanligt, längtar efter att kategorisera (vin)världen. Vill man försöka förklara begreppet handlar det exempelvis om odling utan kemiska bekämpningsmedel, försiktig eller ingen användning av svavel, och att enbart använda sig av den jäst som finns i vingården eller vineriet. Sistnämnda, en revolt mot föräldragenerationens framodlade jästcocktails som satte prägel på många viner i slutet av 1900-talet.

Oavsett definition, eller ens vad man tycker om naturvinsrörelsen, har den helt klart lett till att vinmakare idag blivit mer nyfikna på tekniker som nästan helt hade fallit i glömska, men som nu återupplivats. Såsom jäsning i amfora eller andra lerkärl, bubbliga petnat-viner (pétillant naturel, där vinet jäser klart i flaskan), vitvinstillverkning med druvskal till orangeviner, vin utan filtrering och klarning …

Och det intressanta är att den vida flora av vinstilar som numera finns också har blivit mer accepterad. Som Frank Cornelissens härligt galna viner från Etna – att de skulle hamna på Systembolagshyllorna kunde jag aldrig drömma om när jag mötte honom i hans hem på Sicilien för sex år sen. Nu i februari lanseras de, tillsammans med stalldoftande, funkig melnik från Bulgarien och skalurlakat vitt från Slovenien. Men också viner jag och många andra njöt av långt innan begreppet naturvin var uppfunnet, men som uppenbarligen hela tiden tillhört kategorin. Som de från Elisabetta Foradori i norra Italien – fantastiska, välgjorda smakupplevelser av udda druvsorter. Och sida vid sida i nyhetshyllan står lika välgjorda viner tillverkade med mer konventionella metoder.

För stormen verkar ha bedarrat, kriget är över och vinvärlden har blivit betydligt mer varierad. Och numera är alla dessa varianter alltså välkomna in i den svenska vinvärldens stugvärme. Välkommen in!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons