Annons

Johanna Lindbladh:Välkommen historik över litterär supermakt

Poeten Anna Achmatova pryder omslaget till Per-Arne Bodins ”Rysk litteratur i tusen år”.
Poeten Anna Achmatova pryder omslaget till Per-Arne Bodins ”Rysk litteratur i tusen år”. Foto: Jurek Holzer

Avsaknaden av öppen debatt har lett till att det etiskt-politiska samtalet i Ryssland främst förs i litteraruren – idag såväl som historiskt. I ett nytt översiktverk sammanfattar Per-Arne Bodin den ryska litteraturens resa från den medeltida Nestorskrönikan fram till dagens postsovjetiska vittneslitteratur.

Under strecket
Publicerad

Äntligen är den här! En rysk litteraturhistoria på svenska. ”Rysk litteratur i tusen år” (Norma) är författad av Per-Arne Bodin, professor i slaviska språk, och det var med stor glädje jag satte upp boken på litteraturlistan för kursen ”Rysk litteraturhistoria” som ges online vid Lunds universitet nu i höst. 

På bokomslagets framsida poserar en ståtlig kvinna i mörkt blåviolett klänning och hennes saffransgula sjal har glidit ner lite över axlarna. Det är en modernistisk oljemålning av Nathan Altman från 1914. Kvinnan vi ser är poeten Anna Achmatova som stolt och okuvlig vittnade om sina egna och hela det sovjetiska folkets olidliga erfarenheter under Stalins terror. På bokomslagets baksida har en gammal man med långt, grått skägg glidit ner i skuggan av ett träd med en bok i handen. Han ligger lättjefullt utsträckt i gräset iklädd en vit, fotsid särk. Vem det är? Ja, så klart: den legendariske, klassmedvetna och plågade adelsmannen vars liv och litterära gärning till stor del kom att bestå av att frenetiskt söka efter en moral och ett rättesnöre. Här har den stackars greven, Lev Tolstoj, skänkts en stund av frid, och det är vandrarmålaren Ilja Repin som har fångat detta ögonblick år 1898. 

Annons
Annons
Annons