Annons
X
Annons
X

Väljarna vill ha vårdnadsbidraget

FAMILJEPOLITIK Stödet för vårdnadsbidraget är starkt hos väljarna i båda blocken. Därför kommer Kristdemokraterna nu att föreslå en höjning av riktvärdet till minst 6000 kronor, skriver GÖRAN HÄGGLUND, EMMA HENRIKSSON och MIKAEL OSCARSSON (KD).

Första maj anordnar Kristdemokraterna en manifestation i Uppsala för mer självbestämmande åt Sveriges barnfamiljer. När vi gör det har vi stark uppbackning av verklighetens folk, medan oppositionen – som vill köra över svenska folket i dessa frågor – hamnat helt i otakt med sina egna sympatisörer.

En ny Sifoundersökning visar att 81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget. Endast 8 procent av befolkningen vill avskaffa det. Dessutom vill 77 procent bibehålla eller öka nivån på vårdnadsbidraget.

Sifo kan också visa att hela 85 procent av svenska folket säger nej till mer tvångsdelning av föräldraförsäkringen, som är ytterligare en av alla de frågor där den rödgröna oppositionen vill låta politiska beslut styra enskilda människors vardag. Endast 8 procent anser att riksdagen ska lagstifta om hur många månader pappan eller mamman ska ta ut av föräldraförsäkringen.

Annons
X

Skillnaderna mellan blockens sympatisörer är små: Båda sidor är tydligt för vårdnadsbidrag och mot tvångsdelning av föräldraförsäkringen.

89 procent av alliansväljarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma, medan 6 procent vill att riksdagen ska lagstifta om tvångsdelning av föräldraförsäkringen. För det socialistiska blocket är motsvarande siffror 82 procent (för att föräldrarna ska bestämma) och 13 procent (för att riksdagen ska bestämma).

Man kan här konstatera att skillnaden mellan partierna på vänstersidan och deras sympatisörer är uppseendeväckande. Den rödgröna oppositionen går till val på en fördubbling av den kvoterade delen av föräldraförsäkringen. Det vill inte deras väljare ha! Tydligare kan knappast klyftan mellan åsiktseliten och verklighetens folk bli.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå är detta bara ett första steg. Målet för de rödgröna är ett avskaffat vårdnadsbidrag och en helt tvångsdelad försäkring. Detta skulle för många barn leda till en betydligt tidigare förskoledebut än idag – mot föräldrarnas vilja. Tvång och förbud skapar inte möjligheter och frihet för familjerna. Tvärtom.

  När många familjer har svårt att få livspusslet att gå ihop är det helt fel att politiker ska styra ännu mer och ytterligare begränsa handlingsutrymmet.

  Målet för de rödgröna är att föräldrar bara ska vara hemma med sina små i sex, sju månader. Sedan är det dags att återvända till arbetslivet, vare sig föräldern vill eller inte. Inget har hittills hindrat de rödgröna från att ta steg i riktning att försvåra familjernas vardag.

  Vårt ideal är att människor själva ska få bestämma mer över sin vardag, utan politiska pekpinnar. Du blir inte omyndig bara för att du får barn! I familjepolitiken blir de politiska alternativen solklara. Ska politiker detaljstyra eller ska vuxna människor anses myndiga att själva bestämma – även om något så grundläggande som hur deras familjeliv ska se ut?

  Det är dags att skapa ännu större frihet och fler möjligheter för människor att fungera självständigt som familj. Såväl förskola som vårdnadsbidrag – liksom jämställdhetsbonus och barnomsorgspeng – är viktiga pusselbitar i detta reformarbete.

  Kristdemokraterna vill utveckla vårdnadsbidraget, så att valfriheten stärks ytterligare för småbarnsföräldrar. Den genomsnittliga förskolesubventionen som kommunen betalar för en heltidsplats i förskolan är enligt Riksdagens utredningstjänst 12495 kronor/månad.

  Idag är vårdnadsbidraget 3000 kronor i månaden. Därför är det rimligt att utveckla vårdnadsbidraget. Vi vill att riktvärdet för det nya vårdnadsbidraget blir minst 6000 kronor. Därutöver ska det vara möjligt för kommunen att erbjuda en högre nivå.

  Vårdnadsbidraget har redan i dag blivit en framgång i de 123 kommuner som infört det. Landets föräldrar måste få ökade valmöjligheter genom att alla i hela landet får tillgång till vårdnadsbidraget. Vi tar strid för Sveriges alla barnfamiljer!

  GÖRAN HÄGGLUND

  partiledare för Kristdemokraterna

  EMMA HENRIKSSON (KD)

  riksdagsledamot och talesperson i familjepolitiska frågor

  MIKAEL OSCARSSON (KD)

  riksdagsledamot och arrangör av familjemanifestationen i Uppsala 1 maj

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X