Annons
X
Annons
X

Väljarna: Regeringen sköter sig dåligt

En övervikt av väljarna tycker att den nya regeringen har skött sig dåligt under sina första veckor. Det visar en undersökning som Sifo har genomfört åt SvD. Men fortfarande är många avvaktande. MP-väljarna ger ett försiktigare omdöme än S-väljarna.

Foto: SVD

För en månad sedan presenterade Stefan Löfven den nya regeringen. Nu kommer väljarnas dom. Bara en fjärdedel tycker att regeringen har skött sitt arbete bra under sina första veckor. Det visar en färsk undersökning som Sifo har gjort för SvD.

– Det är signifikant fler som tycker att regeringen sköter sig dåligt än att den sköter sig bra. Samtidigt är det många som svarar varken bra eller dåligt. Det tyder på återhållsamhet bland väljarna, säger Toivo Sjörén, undersökningsledare på Sifo.

Mätningen är gjord mellan den 27 och den 30 oktober och bygger på 1938 intervjuer. Av de tillfrågade är det 34 procent som tycker att regeringen har skött sig mycket dåligt eller ganska dåligt. Ungefär lika många, 33 procent, svarar varken bra eller dåligt. En femtedel, 20 procent, av väljarna tycker att regeringen har skött sig ganska bra – och bara fem procent tycker att den har skött sig mycket bra. Övriga är osäkra.

Annons
X

Inte helt oväntat är rödgröna väljare överlag mer positiva till den nya regeringen är Alliansens och SD:s väljare. Mest förtjusta är S-väljarna.

Men trots att MP har belönats med flera tunga ministerposter är deras väljare avvaktande, 47 procent svarar att regeringen har skött sig varken bra eller dåligt än så länge.

– Det finns en väldig skillnad mellan hur bra MP:s sympatisörer och Socialdemokraternas sympatisörer tycker att regeringen har skött sig, säger Toivo Sjörén.

**MP:s partisekreterare **Anders Wallner anser att det är för tidigt att utvärdera den nya regeringen, och pekar på de höga förväntningar många väljare har.

– Vi vet att MP-väljarna väljer parti utifrån sakpolitik. Det innebär också att det finns en förväntan på att vi levererar, det räcker inte att vi sitter i regeringen. Därför tror jag att man är mer återhållsamma och väntar på resultat, säger Anders Wallner.

Ett svårt parlamentariskt läge kan också spela in i de trista siffrorna för regeringspartierna, tror Wallner.

– Det är klart att de här siffrorna måste se annorlunda ut när vi är längre in i mandatperioden. Det tror jag också att de kommer att göra. Den politik vi bedriver och den budget vi har, med stora förstärkningar på viktiga områden, kommer inom några år ge stora förändringar i människors vardag, säger han.

Samtidigt kan den nya regeringen få svårt att driva igenom delar av sin politik. Oppositionen har redan öppnat dörren för att bryta ut delar av budgeten.

– Det är klart att det finns sådana risker. Men jag tror att väljarna ser vilka som stoppar förslagen i så fall och att det snarare kommer att påverka människors bild av de partierna än av regeringen, säger Anders Wallner.

Mest negativa till regeringen är Kristdemokrater och Moderater, följt av Sverigedemokrater. Uppfattningarna skiljer sig kraftigt mellan rödgröna väljare och Alliansväljare. Ett förväntat resultat, menar Toivo Sjörén.

– Men på sikt måste S och MP öka andelen som tycker att de är ganska bra, även bland oppositionens väljare, om de ska växa i opinionen, säger Toivo Sjörén.

Det finns inga genvägar för att långsiktig bygga förtroende.
Carin Jämtin

**Socialdemokraternas **partisekreterare Carin Jämtin är inte nöjd med siffrorna, men pekar på att regeringen fortfarande är ny.

– Det finns inga genvägar för att långsiktig bygga förtroende. Vi ska göra det genom att hålla vad vi lovade i valrörelsen och leverera bra politik som gynnar det stora flertalet och hålla ihop Sverige, säger hon.

Jobben och skolan är de stora utmaningarna framöver, menar hon – och ett tufft ekonomiskt läge efter ”åtta år av skattesänkningar”.

– Det gäller att prioritera och vara samarbetsinriktade och det kommer vi att vara, säger Carin Jämtin.

Annons
Annons
X
Foto: SVD Bild 1 av 2
Foto: SVD Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X