Annons
X
Annons
X

Väljarna har tappat förtroendet

Håkan Juholt sitter kvar och backas upp av partiets högsta ledning – men vägen till att återvinna väljarnas förtroende blir svår. Sex av tio väljare ser S-ledaren som en belastning för partiet och 42 procent tycker att han ska avgå, visar en opinionsundersökning från Sifo som SvD låtit göra.

(uppdaterad)
Foto: KÄLLA: SIFO

I dryga sex timmar i går satt Håkan Juholt i möte med Verkställande utskottet (VU), Socialdemokraternas mäktigaste organ. Ett 40-tal journalister väntade sedan 8-tiden utanför partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Strax före 15.30 kom beskedet: Juholt sitter kvar med ett enigt VU bakom sig.

– Vår partiordförande har meddelat att han är villig att fortsätta arbeta, att han känner mod, vill ut i landet och diskutera politik. Vi stöttar honom i detta, sade VU-ledamoten Sven-Erik Österberg

Annons
X

Mötet började med att Håkan Juholt själv höll ett anförande om att han själv ville fortsätta. Han fick sedan svara på frågor om de uppgifter om fel och slarv som hamnat i mediernas blixtbelysning.

– Jag känner in i märgen den vrede och besvikelse som människor känner, sade Håkan Juholt efter VU-mötet.

Han upprepade samtidigt sitt budskap – att han gjort fel i frågan om boendeersättning men att han hela tiden ”velat göra rätt”. Efter partiledardebatten i onsdags fick han kraft att kämpa sig kvar, säger Juholt själv.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då kände jag att Sverige behöver mer av S, inte mindre. Därför tänker jag stå kvar som ordförande och jag har i dag fått det stödet.

  Bara halvtimmen senare kom ytterligare en ljusning för den hårt prövade S-ledaren, när åklagare gav besked att brottsutredningen kring hans logiersättning lagts ner. Men även om Juholt nu tycks ha klarat det mest akuta läget så återstår en tuff resa. Han stöttas av partiets absoluta toppskikt – men förtroendet hos väljarna är sargat.

  Sifo har på uppdrag av SvD ställt frågor om synen på S-ledaren till 1 000 personer och inte ens två av tio väljare ser Juholt som en tillgång för partiet. 61 procent svarar tvärtom att han ”mest är en belastning”, samtidigt som fyra av tio väljare tycker att han borde avgå. Bland LO-medlemmar tycker 43 procent att Juholt bör avgå och i gruppen arbetare är siffran ännu högre med 46 procent.

  – Vill S vara ett parti förankrat i arbetarklassen så är de här siffrorna problematiska. Vill man vinna makten måste man vinna de som arbetar, och det är en av partiets akilleshälar. Klarar man inte av det är man rökt, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

  Det som förra fredagen började som ett enskilt avslöjande om felaktigheter i Juholts ersättning för sitt dubbelboende har under veckan växt till en politisk följetong där nya avslöjanden har avlöst varandra. Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, har också stödet för S-ledaren sjunkit under veckan.

  – Det syns inte i några siffror, men det var fler som stödde honom när vi började ringa än i slutet av mätperioden, säger han.

  Det finns dock ljusglimtar för Håkan Juholt, konstaterar statsvetare som SvD talat med. Hos de egna väljarna är stödet fortsatt relativt högt - 35 procent ser honom som en tillgång för partiet.

  Det är dock fler som ser honom som en belastning: 39 procent. Men det betyder inte att S-väljarna tycker att Juholt också ska lämna partiledarposten.

  En majoritet – eller 51 procent - säger att han bör sitta kvar, 21 procent har ingen åsikt och bara var fjärde S-väljare anser att belastningen är så pass stor att Juholt bör lämna plats åt någon annan.

  Samtidigt rapporterade TT igår om fortsatt missnöje bland partimedlemmar i distrikt som Örebro och Göteborg.

  – Många är ledsna och besvikna på Juholt. Men det är också så att många inte är redo att dra förhastade slutsatser och kräva hans avgång innan alla frågetecken är utredda, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som forskat om socialdemokratin.

  Enligt Hinnfors är både den nerlagda förundersökningen och beskedet från VU en ljusning för Håkan Juholt. Och att S-väljarna inte övergett sin partiledare kan vara hans räddning.

  – Att det är så pass många i det här urvalet väljare som tycker att han kan sitta kvar visar att det i alla fall finns en liten grund att stå på för att kunna bygga något nytt. Det är halmstrået han får hålla sig fast vid.

  ”Förtroendet prövas på nytt” blog.svd.se Håkan Juholts väg till krisen svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: KÄLLA: SIFO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X