X
Annons
X
I Fittja citerar Ulf Kristersson den brittiske Labourledaren och premiärministern Tony Blair: ”Vi måste vara tuffa mot brottsligheten, men också mot brottslighetens orsaker.” Innebörden är att det behövs både en skärpt kriminalpolitik, och en politik som skapar hopp bland unga.
I Fittja citerar Ulf Kristersson den brittiske Labourledaren och premiärministern Tony Blair: ”Vi måste vara tuffa mot brottsligheten, men också mot brottslighetens orsaker.” Innebörden är att det behövs både en skärpt kriminalpolitik, och en politik som skapar hopp bland unga. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Väljarna har rätt: Poliserna färre – fler utsätts för brott

Långläsning

Svenskarnas bild är att fler utsätts för brott, medan polistätheten har blivit lägre, visar SvD/Sifos undersökning. Och fler brott och färre poliser har länge varit verklighet i Sveriges utsatta förorter. Men det är först när problemen börjar nå innerstan som politikerna reagerar, menar Hossein Alfak som driver en italiensk restaurang i Tensta.

– Jag är ledsen jag kan inte prata med er. Då kommer de att gå på mig, det har hänt flera gånger förut.

Han har ett ställe i centrum i ett av de utsatta områdena i Stockholmstrakten. Han har gjort affärer på en massa platser runt om i världen, men säger att det här är det värsta han varit med om.

I Fittja citerar Ulf Kristersson den brittiske Labourledaren och premiärministern Tony Blair: ”Vi måste vara tuffa mot brottsligheten, men också mot brottslighetens orsaker.” Innebörden är att det behövs både en skärpt kriminalpolitik, och en politik som skapar hopp bland unga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 14

”I inga andra områden skulle det här bara få fortsätta”, säger Hossein Alfak är uppvuxen i Tensta, och ordförande i Företagarföreningen i Tensta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 14

Paul Elias har en sko och nyckelservice i Tensta Centrum där han även säljer väskor. Lokalen ligger mitt emot guldsmedsbutiken, som flera gånger har blivit utsatt för grova rån.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 14

Välkommen till förorten? I juni i år träffade M-ledaren Ulf Kristersson butiksägare i Fittja, och sa i riksdagens partiledardebatt två dagar senare att de han hade träffat ”tycker att staten måste bli mycket tuffare mot dem som begår brott”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 14

Tensta Centrum är en galleria med butiker och restauranger. Enligt polisen är Tensta, liksom Fittja, ett av Sveriges 23 stycken ”särskilt utsatta” områden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 14
Bild 6 av 14

”Det är en ganska bra känsla här nu på morgonen. Människor ska till skolan och jobbet. Nu ligger de för polisen kända individerna och sover, för de har jobbat hela natten”, berättar polisen Martin Lazar för Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 14

Tensta Galleria på förmiddagen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 14

”Där borta ligger en kebabrestaurang. Han som har den fick en bil på besök, för att han sa ifrån. Bilen backade in. Det är tredje eller fjärde gången det händer sedan jag började som områdespolis i Fittja”. Martin Lazar berättar för Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 14
Bild 10 av 14

Hossein Alfak.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 14

Paul Elias har en sko och nyckelservice där han även säljer väskor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 14

”Vi behöver lyssna på alla de hederliga människor som bor och arbetar här hur de upplever den här gängkriminaliteten”, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé när han besöker Fittja.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 14

Kriminaliteten kan skada Sveriges ekonomi. Utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Hjulsta omringar Kista, som är ett världens främsta IT-kluster, påpekar Hossein Alfak.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X