X
Annons
X

Välj rätt bord om du vill gå ner i vikt

Vill du gå ner i vikt? Då bör du fundera på var i en restaurang du väljer att sitta. De som sitter vid ett mörkt bord tenderar till exempel att äta mindre nyttigt än gäster som sitter vid ett fönsterbord.

Ju närmare fönstret du sitter i en restaurang, desto mindre är sannolikheten att du beställer en dessert, skriver professor Brian Wansink i sin nya bok.
Ju närmare fönstret du sitter i en restaurang, desto mindre är sannolikheten att du beställer en dessert, skriver professor Brian Wansink i sin nya bok.

Forskaren Brian Wansink, professor vid Cornelluniversitetet i USA, har specialiserat sig på att studera människors ätbeteende. I sin nya bok Slim by design presenterar han teorin om att gäster beställer olika nyttig mat beroende på var i en restaurang de sitter. Teorin är baserad på analyser av beställningar på 27 olika restauranger runt om i USA, skriver Daily Mail.

**Wansink fann bland annat **att de som satt vid ett upplyst bort eller ett fönsterbord med ryggen mot buffén och använde ätpinnar var mest benägna att göra nyttiga matval. Gäster som satt längst bort från entrén åt minst sallad. Dessutom var det 73 procent troligare att de beställde dessert. Är man rädd om formen bör man dessutom undvika mörka bord och bås, för där tenderar gästerna att beställa både mer och tyngre mat. Allra sämst för hälsan är det att sitta nära en tv. Ju närmare tv:n i restaurangen man kommer, desto större är risken att man beställer friterad mat.

I Wansinks bok ges också en hel rad handfasta tips till såväl butikshandlare som skolor och privatpersoner om hur man ska placera mat samt möblera för att hålla formen. Bland annat ges tipset att inte inreda köket alltför bekvämt, för då ökar risken att man äter något onyttigt.

Annons
X

Läs även

Annons
Annons
X

Ju närmare fönstret du sitter i en restaurang, desto mindre är sannolikheten att du beställer en dessert, skriver professor Brian Wansink i sin nya bok.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X