Annons
X
Annons
X

Välj rätt bilpremie – spara upp till 10 000 kronor

Många bilägare riskerar att betala onödigt mycket för sin bilförsäkringspremie. Det kan skilja 10 000 kronor mellan den billigaste och dyraste jämförbara bilförsäkringen. Särskilt stor prisskillnad är det i storstäder.

[object Object]
Volvo V70. Foto: Lars Pehrson

Det är exakt samma bil, registrerad på samma person och samma adress, men kostnaden för en helförsäkring kan skilja 10 000 kronor per år beroende på försäkringsbolag. Det visar en jämförelse av premier från tio olika försäkringsbolag gjord av jämförelsesajten Compricer.

En helförsäkring för en Volvo V70 registrerad i Göteborg av en person som är i arbetsför ålder, bor i villa, parkerar på tomten och kör mellan 1 000 och 1 500 mil per år kostar hos den billigaste försäkringsförmedlaren 7 884 kronor, att jämföra med 17 286 kronor hos den dyraste.

**Även i Malmö och Stockholm **är det dyraste alternativet omkring 100 procent dyrare än det billigaste alternativet.

Annons
X

– Skillnaderna beror på att försäkringsbolagen sätter sina premier utifrån sin egen skadestatistik och en del har haft fler bilar med problem och andra färre. Dessutom fokuserar olika bolag på olika bilar, områden och åldersgrupper, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Hon säger att innehållet i försäkringarna generellt inte skiljer sig avsevärt åt. Det går inte heller att se att ett visst försäkringsbolag alltid är billigare än de andra.

– Vilken försäkring som passar dig beror på bil, vem du är och var du bor, säger Christina Söderberg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är en bild som delas av Linda Nordvall, vd för Motormännens Försäkringsförmedling. Hon tror inte att bilister är medvetna om exakt hur mycket premierna kan skilja förrän de faktiskt ringer runt och jämför alternativen.

  – Det gäller att ta sig tiden för att verkligen se sig om, speciellt om man bor i större städer där bilförsäkringar är lite dyrare. Det finns tusenlappar att tjäna, säger Linda Nordvall.

  Generellt är premien högre för den som vill försäkra sin bil i storstaden än på landsbygden, för den som är ung än för den som är i medelåldern, för den som parkerar i en p-ruta på gatan än för den som har ett eget garage och för den som har en dyr lyxbil än för den som har en billigare bil.

  – Man flyttar ju inte bara för att få en billigare bilförsäkring, men kanske betalar det sig att skaffa ett garage som är låst, säger Christina Söderberg.

  Så stort är prisspannet på olika helförsäkringar

  Stockholms innerstad Göteborg Malmö
  7788 - 15 067 kronor 7 884 - 17 286 kr 6 392 - 15 372 kr
  Källa: Compricer
  Annons
  Annons

  Volvo V70.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X