Välj din egen guide till framtidens labyrint

Under strecket
Publicerad
Annons

9 Kommentera kolumnen på svd.se/kolumnister
BRYSSEL Med posten får jag ett oväntat erbjudande från en okänd professor Hasafan som lovar förutsäga framtiden. Professorn, som är astrolog, garanterar 100 procentiga resultat och nöjer sig generöst med betalning i efterskott. Konkurrensen verkar stenhård i gurubranschen och nästa vecka samlas den globala eliten i Davos. Årets tema är ”Att ta ansvar för svåra beslut”. Ett tema i tiden.
Branschen erbjuder också många guideböcker till framtidens labyrint. ”Den värld som kommer” heter en. Tvärsäkert, anspråksfullt och utan frågetecken. Författaren Alain
Minc, en av dessa allvetande franska tusenkonstnärer, kommer varje år ut med en ny bästsäljare. Han plagierar ogenerat och hugger ibland rejält i sten, men leder oss genom labyrinten med förförande elegans.

Ett huvudtema med högsta aktualitet inför Bush II gäller synen på USA. Sluta betrakta USA som en anglosachsisk förlängning av Europa, skriver Minc. Se dagens USA som världen i ett koncentrat (”pays monde”), allt mer influerat av Asien och den spanskspråkiga världen. Samtidigt alltmer självtillräckligt. Europa möts i USA med lika förstrött sintresse som de flesta européer betraktar Schweiz. En ännu välmående storhet utan vilja att ta ansvar för sig själv. Minc förutser att den trötta Nato-alliansen slutar i en mjuk skilsmässa.
Ekonomiskt uppträder USA både som ”tiggare och herre”, lever på krita men skapar mer tillväxt och innovationer än Europa. Inom EU jämför vi oss med USA i en gigantisk gruppdynamisk övning inspirerad av Allan Larsson, den så kallade Lissabon-processen. Målet att till 2010 komma
ifatt USA ser ut att misslyckas, men José Manuel Barroso dundrar på onsdag ändå igenom Lissabon-agendan som sin kommissions högsta prioritet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons