Välgörenhet efter noter

Hiv-prevention, fiskevård, fred eller en begravning – det finns många ändamål för välgörenhetsprojekt inom musiken, och trenden växer sig starkare. I helgen samlar singer/songwritern Ane Brun den svenska popeliten för att uppmärksamma globala klimatförändringar, och Mikael Wiehe uppträder på en Mandelagala. Men har det någon effekt?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
I helgen uppträder  Robyn på en gala  som uppmärksammar globala klimatförändringar. Madonna  uppträdde i en Live 8-konsert 2005. Hon gick på scenen hand i hand med  Birhan Woldu, ett av de svältande barn som galans arrangör Bob Geldorf sett på tv 1984.

I helgen uppträder Robyn på en gala som uppmärksammar globala klimatförändringar. Madonna uppträdde i en Live 8-konsert 2005. Hon gick på scenen hand i hand med Birhan Woldu, ett av de svältande barn som galans arrangör Bob Geldorf sett på tv 1984.

Foto: SCANPIX; AP
Annons

Hösten är välgörenhetsjipponas tid. Galor som Rosa bandet och Världens barn visas i tv och Måns Zelmerlöw och Amy Diamond uppträder. Men även utanför familjeunderhållningen sprider sig välgörenhetsandan.

År 1984 spelade Bob Geldof och Band Aid in Do they know it’s Christmas? Välgörenhets-singeln blev en succé, precis som konserten Live aid, och massor av liknande initiativ följde. Geldof, senare adlad, förvandlades nästan genast till hela världens teacher’s pet – killen alla tycker smörar för mycket. Men 2005 hade pendeln svängt igen och Geldofs Live 8 blev en tredje succé.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons