Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Paddington Välgjord Paddington landar i dagens Flyktingeuropa

(uppdaterad)

Paddington

Regi
Paul King
Genre
Övrig
Medverkande
Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Nicole Kidman
Längd
1 tim 37 min

Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

Björnen Paddington är för många av oss ett avlägset minne från 1980-talets barnprogram – visst ljuder det 20-talsswingiga ledmotivet fortfarande där i bakhuvudet? Den nallebjörn vi möter i dag är något helt annat. Vi slungas in i Perus djungler och möter en digitalt framställd och mycket naturtrogen björnfamilj som bor i en slags jättelik bikupa till trädkoja.

Där lever de livets glada dagar bland marmeladmackor och andra brittiska souvenirer som en upptäcktsresande från London lämnat efter sig.

Men så omkullkastas tillvaron både bokstavligt och bildligt av en jordbävning. Paddingtons farbror Pastuzo försvinner, faster Lucy blir så medtagen att hon tar in på ålderdomshem och deras lille adept får ensam söka ett nytt hem i det hägrande London. Där hittas han, precis som i originalberättelsen, på Paddington Station av familjen Brown som till slut lovar att hjälpa honom finna den legendariske upptäcksresanden som en gång lovade att hans hem alltid stod öppet för björnfamiljen från Peru. Det han och familjen inte anar är att Nicole Kidman, i klassisk skurkpage, också är honom på spåren med allt annat än vänligt uppsåt.

Annons
X

Men vi som enbart minns Paddington som en litet borttappat gosedjur har inte gjort vår hemläxa. Michael Bond skrev den första berättelsen om den duffelklädda björnen 1958. Totalt har det blivit runt tjugo böcker. Och redan från start berättades det att han kom från ”djupaste mörkaste Peru” – Bond inspirerades bland annat av de flyktingbarn som anlände till London under andra världskriget. Det är inte utan anledning som många brittiska skribenter dragit paralleller till dagens främlingsfientliga Europa med rubriker som ”Skulle Ukip ha skickat tillbaka Paddington till Peru?”.

Men det är inte direkt till flyktingfrågan som tankarna i första hand beger sig. Det här ett klassiskt brittiskt familjeäventyr som rör sig i samma finrum som ”Peter Pan” och ”Narnia” med förmåga att både roa och skrämma. Det dricks te i charmiga antikaffärer runt Portobello Road, familjens våning i Windsor Gardens är en anglofil dröm och till råga på allt spelas pappa Brown av ”Downton Abbey”-pappan Hugh Bonneville. I princip är en kommande weekendresa till London redan bokad innan vi hunnit lämna salongen (läser man det finstilta har Visit Britain också ett finger med i spelet i filmen).

Ben Whishaw ger röst åt Paddington (i den svenska versionen görs den av Nassim Al Fakir som gjort succé som snögubben Olof i ”Frost”). Det känns nästan bra att det inte blev förstahandsvalet ”Mr Darcy” (Colin Firth), det hade blivit för mycket.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X