Annons
X
Annons
X

Valfuskhärvan i Stockholm sväller

Samtidigt som Moderaternas popularitet bland svenska folket ökar, växer valfuskhärvan i partiet i Stockholm. Nu utreds flera högt uppsatta politiker på listorna till landstinget och kommunen i Stockholm stad. En av de misstänkta är riksdagsledamot.

Efter en tung inledning på året tar Moderaterna ett stort kliv framåt med 3,8 procentenheter, enligt opinionsundersökningen som SvD presenterar i dag. Det gör att gapet mellan blocken minskar dramatiskt. Men samtidigt skakas Moderaterna i Stockholm av en skandal i provvalet till riksdagen.

Till en början framstod det som att det var en enskild grön riksdagskandidat som gjort ett misstag – mer av obetänksamhet än beräkning.

Mats Rudin, som hamnade på åttondeplats i Moderaternas provval till riksdagslistan, hade betalat flera nya medlemmars avgift för att gå med i partiet. På fredagen, dagen innan riksdagslistan skulle klubbas, avsade han sig sin kandidatur.

Annons
X

Nu verkar det som att Mats Rudins avhopp bara var toppen av ett isberg.

Moderaterna i Stockholm sköt i går upp beslutet om riksdagslistan till nästa lördag för att ge chefsombudsman Sverker Eriksson tid att utreda ytterligare misstankar om fusk.

– Jag har fångat upp vissa rykten. Men jag vill inte gå in på det närmare nu eftersom det kan göra det svårare att få folk att prata om det, sade han till SvD.se i går.

Senare under dagen rapporterade Expressens nätupplaga att minst fem tunga Moderatpolitiker - varav en nuvarande riksdagsledamot och en hög landstingspolitiker - är misstänkta för att ha varit med om att bilda en hemlig valkartell.

De fem ska ha lämnat en summa pengar som gått till särskilda medlemsvärvare vars uppgift varit att ragga nya medlemmar som fått sin medlemsavgift betald.

De nya medlemmarna ska sedan ha överlämnat sina valsedlar inför provvalet till medlemsvärvarna. Dessa har sedan, enligt uppgift, kryssat för de namn som ingått i nätverket. Tidningen skriver också, enligt uppgifter från en politiker med insyn i rekryteringsarbetet, att tre av de utpekade fuskarna misstänktes för samma sak redan 2006.

Uppgifterna om misstankarna mot de fem tunga moderaterna bekräftades på lördagseftermiddagen av Sverker Eriksson.

– De namnen finns på min lista, säger han till Expressen.se.

Sverker Eriksson har tittat på riksdagsledamotens resultat i de olika valkretsarna i årets provval.

– Min spontana reaktion är att han fått fler röster i Rinkeby-Tensta än i sin egen valkrets. Det kommer naturligtvis att bli en fråga till honom. De här frågorna måste ställas till dem som får avvikande resultat, säger han till tidningen.

Även DN rapporterar om kopplingar mellan högt uppsatta moderater på listorna till landstinget och kommunen i Stockholms stad. Misstankarna gäller personer som fått stor andel röster i provvalet från valkretsen Hässelby-Vällingby där föreningen Tensta-Rinkeby ingår.

I Tensta-Rinkeby, som normalt har lågt valdeltagande i allmänna val, har i år nästan 70 procent av de moderata medlemmarna röstat i provvalen, skriver tidningen. Snittet i Stockholm stad ligger på knappt 32 procent.

Enligt uppgifter till DN har nya medlemmar i Tensta-Rinkeby fått hjälp att fylla i listorna så att vissa personer som inte bor i området har gynnats i provvalet.

Också i Haninge kommun söder om Stockholm tycks konstigheter ha förekommit i samband med provvalet till kommunfullmäktige.

Ungefär 200 nya medlemmar har värvats till partiet, säger Michael Fridebäck (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Och sedan har en person som inte har varit så aktiv vunnit det här provvalet, och det tycker jag är konstigt, säger han till TT.

Enligt uppgifter i Expressens nätupplaga har många av de nya medlemmarnas medlemsavgifter betalats med en och samma mobiltelefon. M erbjuder medlemmar att betala avgiften genom att ringa ett särskilt telefonnummer, varefter 100 kronor debiteras på telefonräkningen.

SvD.se har under dagen sökt Sverker Eriksson och Mats Rudin för en kommentar, men utan resultat.

OCH TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X