Annons
X
Annons
X

Valfusk avslöjat i Piratpartiet

Piratpartiet har i helgen upptäckt försök till fusk både i valet till riksdagslistan och till distriksledarvalet för Stockholm. Den person som ligger bakom har nu lämnat partiet och sin plats på riksdagslistan.

Fusket upptäcktes av partiets medlemsservice som upptäckte att ett stort antal medlemmar hade registrerats med uppgifter som inte stämde.

Det visade sig att det var en piratpartist som själv stod på riksdagslistan som låg bakom manipulationen.

– Den förklaring som har getts är att personen ville testa om rutinerna fungerade, men jag vet inte hur pass långt det håller, säger partiledaren Rick Falkvinge.

Annons
X

Mannen har nu lämnat alla sina funktionärsuppdrag, partiet och sin plats på riksdagslistan.

När manipulationen hade upptäckts beslutades att distriksledarvalet ska tas om från början, vilket har inletts omgående.

Men samtidigt gick man tillbaka i tiden och kunde då konstatera att manipulation gjorts av samma person även vid primärvalet till riksdagslistan. Ändå kommer inte det valet att tas om.

– Vi har granskat utfallet och det innebär inga sakliga ändringar på listorna och därför låter vi dem stå oförändrade med skillnaden att den här personen inte står med längre, säger Rick Falkvinge.

Han menar att valdeltagandet är mycket mindre i distriksledarvalet och att utfallet därför lättare kan ändras vid valfusk.

– Där har vi en låda full med röster och det går inte att se vilka som är riktiga och inte. Därför är det bara att börja om och göra om distriksledarvalet.

Men vågar ni lita på att riksdagslistan stämmer?

– Den har kontrollerats av fem olika personer. Eftersom fusket inte har ändrat utfallet så gör vi inte om valet, inte som det ser ut i nuläget i varje fall, säger Rick Falkvinge.

Ytterligare säkerhetsåtgärder läggs nu till för röstningen i Piratpartiet som helt och hållet görs via nätet. Men Rick Falkvinge säger samtidigt att det inte går att skydda sig helt mot försök till fusk. Han ser det hela som en oerhört sorglig händelse.

– All energi rinner bara ur dig, så mycket kraft och energi som man investerar i att detta ska gå riktigt till. Men jag tillåter mig inte att stanna upp, det finns alldeles för viktiga saker att åstadkomma, säger Rick Falkvinge.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X