Annons

Valfrihet i välfärden behöver utvidgas

Valfriheten i välfärdssektorn är här för att stanna, och inte bara det – den är här för att utvidgas. Det skriver Malin Appelgren (KD) tillsammans med flera andra kristdemokratiska kommunalråd i Stockholms län.

Publicerad

Nu pågår en nygammal strid i svensk politik, striden om rätten till valfrihet i välfärden. Denna gång attackerar vänstern valfriheten genom förslag om ”vinstförbud inom välfärdssektorn”. Det som står på spel är ytterst människors rätt att bestämma själva. För att det ska kunna erbjudas några reella alternativ som ger verklig valfrihet åt den som vill kunna välja skola eller omsorgsboende måste nämligen eldsjälar och entreprenörer som vill starta välfärdsföretag för att förverkliga idéer också få möjlighet till avkastning på satsat engagemang och kapital.

Kristdemokraternas besked till bakåtsträvande socialdemokrater och vänsterpolitiker som vill sopa undan människors rätt att välja mellan olika utförare är därför att valfriheten i välfärdssektorn är här för att stanna, och inte bara det – den är här för att utvidgas. Vi vill nu arbeta för att få till stånd en större mångfald i själva verksamhetsinnehållet. Där har skolpengen visat sig vara ett överlägset instrument i jämförelse med det upphandlingssystem som oftast används inom äldreomsorgen. Pengsystemet har lett till pedagogisk utveckling och innovation och därmed till verklig valfrihet för medborgaren.

Annons
Annons
Annons