X
Annons
X
Kommentar

Mikael Mölstad: Välförtjänt silverplats för Sverige i Bocuse d’Or

Efter Europafinalen i Turin är Sverige klart för världsfinalen av Bocuse d’Or i Lyon i januari 2019. Det var väntat. Sverige tog en välförtjänt silverplats efter den klara segraren Norge – men före Danmark.

Det svenska teamet Tommy Myllymäki (coach) Sebastian Gibrand och Gustav Leonhardt (commis).
Det svenska teamet Tommy Myllymäki (coach) Sebastian Gibrand och Gustav Leonhardt (commis).

Sverige har aldrig missat en plats i detta prestigefulla kock-VM. Vår tävlande Sebastian Gibrand med Tommy Myllymäki som coach har gjort en strålande insats. Men det är i januari det verkliga allvaret börjar. Då gäller det att än en gång bevisa att Sverige ligger i framkant när det gäller världens gastronomi.

Konkurrensen är stenhård. Eller för att var tydlig: tiofalt knivskarpare än bara för tio år sedan. Gastronomi har blivit en nationell angelägenhet. Det land som ligger i topp på Bocuse d’Or har mycket att vinna. Inte minst när det gäller att locka gastroturister – den form av turism som växer snabbast i världen.

Det ska dock understrykas att Bocuse d’Or är en elittävling. Det handlar inte om att laga mat som ska ätas i vanliga kök. Det här är kocknördarnas lekstuga där detaljer i smak, teknik och uppläggning kan diskuteras i veckor. Den svenske deltagaren Sebastian Gibrand började träna på heltid i oktober 2017. Sedan länge har han tappat räkning på antal träningstimmar – men uppskattar antalet dagar till över två hundra. Vilket är i nivå med de övriga nordiska länderna – där samtliga team tar tävlingen på största allvar. Danmark, Norge och Sverige har tillsammans sju segrar – varav norrmännen knipit fem av dem. Nästan i nivå med Frankrike som hade sin storhetstid i tävlingen för mer än tjugo år sedan.

Annons
X

Den nordiska framgången är en kombination av nyskapande matlagning och en enorm träningsflit. Sveriges Deltagare 2007, Markus Aujalay, förklarar att Norge, Sverige och Danmark ligger i framkant tack vare att vi har en förmåga att kombinera minimalistiska men ändå spektakulära uppläggningar med en otrolig matkänsla. Samtidigt är vi nordbor öppna för influenser från andra länder. Idag är det inte heller så krångliga uppläggningar som det var förr. Årets trender är till stor del inspirerade av det nordiska köket: massor av grönsaker och ätbara blommor.

Dock är tiden för Nordens dominans förbi, tror de flesta. Nu kommer Asien på bred front. Enligt vår silvermedaljör 2009 Jonas Lundgren, som arbetar som köksmästare i Asien, är Japan, Kina, Thailand och Singapore de länder som satsar mest på denna tävling. Skälet är att Bocuse d’Or har blivit ett sådant enormt internationellt fenomen. Det handlar inte längre om vad som lagas på tallrikarna. Bocuse d’Or har blivit larger than life, en makalös tävlingsshow där vinnarna hyllas som olympiska mästare. 

Samtidigt understryker Jonas Lundgren att det asiatiska köket i grunden fungerar extremt bra som tävlingsmat. När detta kombineras med den tävlingsinstinkt som finns i många asiatiska länder kommer ingen att bli förvånad om de får sin första segrare i världsfinalen i januari. Några är till och med övertygade om att Bocuse d’Or-finalen snart kommer att flytta till Asien.

Men först ska Sebastian Gibrand ladda om. Det har han inga problem med, förklarar han – lättad och lycklig med en silverdiplom i handen.

Annons
X
Annons
X

Det svenska teamet Tommy Myllymäki (coach) Sebastian Gibrand och Gustav Leonhardt (commis).

Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X