Annons

Blue Note Records: Beyond the notesVälförtjänt hyllning till legendariskt skivbolag

”Det går inte att komma ifrån vilket fantastiskt projekt Blue Note var (och kanske är)”, skriver SvD:s Jon Asp.
”Det går inte att komma ifrån vilket fantastiskt projekt Blue Note var (och kanske är)”, skriver SvD:s Jon Asp. Foto: Folkets hus och parker

Blue Note Records gav fria händer till artister som Herbie Hancock, Miles Davis, Wayne Shorter och Art Blakey. I en ny, stämningshöjande dokumentär skildras skivbolaget och de som verkade där.

Under strecket
Publicerad

I en nyinspelad intervju berättar Herbie Hancock om Miles Davis sätt att arbeta och nå fram till sitt uttryck. Under en session har pianisten Hancock gjort ett misstag, men Davis märker inte ut det – som Hancock förväntar sig – utan tar in det. Mer än han parerar låter Davis misstaget bilda grunden för något nytt. Så får sig Hancock, den självkritiske, en lektion i musikaliskt skapande och om livet: att vara lite mindre dömande, mot andra och mot sig själv.

Det är en en vacker bild, en av de mest slagkraftiga i den väldigt polerade dokumentären ”Blue Note Records: Beyond the notes”. Att det 80-åriga skivbolaget är legendariskt går inte att bestrida: hemvist för nämnda Hancock och Davis (tidvis), Wayne Shorter, Art Blakey och många fler. Blue Note är mycket mer än ett skivbolag: ett sound, flera sound; en skola, flera skolor; en livsstil och en filosofi. I alla fall att döma av tonfallet hos de medverkande här, äldre som yngre musiker som berättar om bolagets betydelse.

Annons
Annons
Annons