Annons

Välfärdspoker och sifferblindhet

Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 20 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras välfärden. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras välfärden.

Det pågår ju en politisk strid om vem som kan ge Sveriges kommuner och regioner mest pengar. Oppositionen har hotat med att gå fram med ett eget förslag. Vänsterpartiet har sagt att de vill se minst 10 miljarder mer, Moderaterna 3 miljarder mer och Kristdemokraterna 6,7 miljarder mer.

I dag meddelade regeringen därför att de kommer att skjuta till 5 miljarder extra och pengarna kommer att finnas med i vårändringsbudgeten som läggs fram för riksdagen i april.

Moderaterna och Kristdemokraterna som förhandlar med Vänsterpartiet är ändå inte nöjda och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson meddelade i dag till Ekot att förhandlingarna med Vänsterpartiet fortsätter. Ebba Busch Thor sa såhär: "Välfärden behöver mer än det Januaripartierna nu yrvaket ger besked om. Vi litar inte på att regeringen i slutänden kommer klara av att leverera det vård och omsorg behöver. KD går nu in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget."

Vår egen inrikespolitiska kommentator Göran Eriksson kallar det här dramat välfärdspoker där regeringen nu höjer insatsen.

Men hur mycket är 5 miljarder egentligen, och hur ska en vanlig väljare veta om kommuner och regioner behöver mer pengar och om de olika förslagen spelar någon roll? Ledarsidans Lydia Wålsten och Jesper Sandström diskuterar med Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons