Välfärdsglappet kommer att vidgas

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

I regel är en majoritet av svenskarna villiga att betala mer skatt, såvida pengarna används till vård, skola och omsorg. Trots att Sverige haft, har och kommer att fortsätta ha världens högsta skatter är skattetröttheten inte utbredd. Föreställningen att mer pengar till stat och kommuner - inte tillväxt - räddar välfärden, är fast förankrad i folkhemsmyllan.
OECD konstaterade i förra veckan att Sverige förblir det land i världen som har högst skatter - det enda land där skatterna tar mer än hälften av vad vi producerar varje år. Enligt organisationen har förvisso skatterna fallit två år i rad, från rekordnoteringen 54 procent av BNP 2000, men det gäller också i de andra länderna och då från avsevärt lägre nivåer. Efter fem år av höjda skatter i OECD-länderna, har trenden brutits.
De senaste veckornas besked om höjda kommunal- och landstingsskatter tyder dock på att trenden i Sverige kommer att peka uppåt igen. Vår topposition i ligan känns alltså betryggande ointaglig.
Men en rapport från Svenskt
Näringsliv visar att de svenska skatterna är högre, utan att det leder till en bättre välfärd i Sverige. Skillnaden beskriver författaren Fredrik Segerfeldt med ordet välfärdsglapp, det vill säga att andra länder har 85 procent av våra skatter men ändå 95 procent av vår välfärd räknat som andelar av BNP.
Räknat i reda pengar, som behövs för att betala välfärden, har vi en högst ordinär välfärd i förhållande till jämförbara länder. En låg tillväxt i många år har lett fram till att välfärden inte är så god som vi tror, och framgent krävs allt högre skatter för att betala välfärdens kostnader.
Väljaren är emellertid övertygad om att endast Sverige svensk välfärd har, och i val efter val belönas den lösning som vuxit fram under ett i princip obrutet socialdemokratiskt maktinnehav sedan 30-talet. Så länge väljarna tror att det är med högre skatter som välfärdstjänsterna kan räddas, och inte med tillväxt och systemskiften, lär välfärdsglappet fortsätta att vidgas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons