Annons
X
Annons
X

Välfärden valdes bort i debatten

Sveriges drygt två miljoner pensionärer fick se sina två viktigaste frågor kraftigt nedprioriterade i riksdagsdebatten. Medan väljarna anser att sjukvård och äldreomsorg är bland de viktigaste valfrågorna så pratade partiledarna helst om annat.

Jobben och skolan dominerade onsdagens partiledardebatt i riksdagen, den första under valåret.

SvD har mätt hur stor del av sina inledningsanföranden som partiledarna, eller deras ställföreträdare, ägnade åt olika ämnen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ägnade tre fjärdedelar av sitt inledningsanförande åt jobben. Mikael Damberg (S), som företrädde det största oppositionspartiet eftersom partiledaren Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, ägnade också mest tid åt jobben, men pratade även mycket om skolan (se grafiken ovan).

Annons
X

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet har fått ta del av SvD:s sammanställningar över debatten.

– Det är nästan lite komiskt. Man kan se hur olika partiledare kommer in i debatten. Det börjar med jobbfrågan och Sveriges ekonomi, vilket så klart är Fredrik Reinfeldt som kommer in. Han pratade lite om skolan också – men hela tiden i koppling till sysselsättningsfrågan.

Att jobb och skola är de ämnen som tas upp av både Reinfeldt och Damberg är inget som förvånar Lena Wängnerud.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är inget oväntat. Fredrik Reinfeldt intog statsmannarollen och var väldigt allvarlig hela tiden och poängterade ansvarstagandet, Damberg kostade på sig att skämta lite och ta ut svängarna i debatten.

  SvD har också mätt vilka frågor som togs upp under hela den fyra och en halv timmar långa debatten – och jämfört med de tio frågor som väljarna tycker är viktigast.

  Varje gång en fråga togs upp på nytt efter att ett annat ämne diskuterats har det registrerats i sammanställningen (däremot har tiden inte mätts).

  Rangordningen av vilka som är väljarnas viktigaste frågor är ett snitt av det senaste årets opinionsmätningar i ämnet från Sifo, United Minds, Novus och Ipsus.

  Resultatet visar att medan skolan numera är den viktigaste frågan för väljarna så pratade partiledarna mest om jobben, även om skolan kom på god andraplats. (Se grafik nedan.)

  – Förra valet var skolan fråga nummer tre för väljarna, framförallt Folkpartiets. Det har hettat till kring ämnet och frågan är vad som hade hänt om inte Pisa-undersökningen som kom i höstas sett ut som den gjorde, säger Lena Wängnerud.

  Men störst är olikheterna i prioriteringarna mellan väljare och politiker när det gäller sjukvård och äldreomsorg.

  Medan väljarna rankar sjukvården som den näst viktigaste frågan så hamnade den först på sjunde plats i partiledardebatten. Och äldreomsorgen, på plats fyra på väljarnas lista, kom som nummer nio i riksdagen i dag, och det var i huvudsak Göran Hägglund (KD) och Björn Söder (SD) som tog upp den. Pensionsfrågan, rankad som den nionde viktigaste av väljarna, nämndes i princip inte alls i debatten.

  På den punkten förvånas Lena Wängnerud över politikernas strategi.

  – Det är förvånande att var sig Reinfeldt eller Damberg utnyttjade sin tid till att tala om välfärdsfrågor som sjukvård och omsorg – en fråga som i nästan alla val stått på väljarnas prioriteringslista.

  Hon pekar på att de i stället lämnade över de frågorna till andra partiernas företrädare, bland annat Sverigedemokraternas Björn Söder som pratade länge om äldreomsorg.

  – Att de stora partierna inte ägnade mer utrymme åt det tror jag kan vara en strategisk felbedömning. Det är viktigt för väljare, inte minst kvinnliga väljare.

  En eventuell förklaring till det skulle enligt Lena Wängnerud kunna vara att partierna inte vill profilera sig inom för många frågor och därmed valt bort vissa.

  Ordföranden för Pensionärernas riksorganisation, Curt Persson, häpnar över att den äldre väljargruppen inte tas på allvar.

  – Det är makalöst att man inte tänker till mer. Man får en känsla av att de här frågorna inte finns trots att över en fjärdedel av väljarkåren är pensionärer.

  En färsk Sifo-undersökning som gjorts av de fem pensionärsorganisationerna visar att fyra av tio äldre är beredda att rösta på ett annat parti på grund av pensionsfrågan.

  – De äldre är mycket rörligare i sina politiska ställningstaganden än de någonsin varit tidigare. Det parti som tar tag i de här frågorna kommer kunna vinna röster.

  Väljarnas och partiledarnas viktigaste frågor svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X