Annons
X
Annons
X

Valexpert: Det ska till en historisk game-changer

En vecka innan valet – och två stora opinionsundersökningar säger samma sak:

Alliansens försprång är näst intill ointagligt.

En del av förklaringen kan vara taktikröstande på alliansen för att SD inte ska bli tungan på vågen, tror båda statsvetarna Peter Esaiasson och Jenny Madestam.

Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.
Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.

– Vad ska man säga, det ser bra ut för alliansen. Det verkar som om deras argument biter bättre.

Peter Esaiasson, valforskare, statsvetare och professor vid Göteborgs universitet, konstaterar att alliansens försprång nu blir svårt att knappa in på för de rödgröna.

– Det ska till att det är något grundläggande systematiskt fel på mätningarna, eller att de rödgröna lyckas med en game changer av historiskt format.

Annons
X

Kan de rödgröna fortfarande vända opinionen?

– Ja, om det skulle hända något dramatiskt den sista veckan, eller att man helt plötsligt lyckas mobilisera rödgröna grupper som annars skulle stanna hemma och få dem att rösta. Eller om Centern skulle hamna under fyraprocentspärren. Det finns några halmstrån att gripa efter, säger Esaiasson.

För att förhindra att Sverigedemokraterna blir tungan på vågen så måste det bildas en majoritetsregering. Något som ser omöjligt ut för de rödgröna, men som är uppnåeligt för alliansen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan det vara så att folk taktikröstar på alliansen för att minska SD:s makt?

  – Det skulle kunna vara så för väljare som står och väger mellan blocken. Är det så att min enskilt viktigaste preferens är att få ett stabilt regeringsunderlag så tänker man så. Alliansen är så pass långt före att det kan få en positiv spinoff-effekt på det här viset.

  Det tror även Jenny Madestam, statsvetare, universitetslektor Stockholms universitet.

  – Jag tror absolut att det finns människor som tänker så nu när alliansen ligger så bra till för en majoritetsregering. Då kan man utestänga SD.

  Madestam tror att alliansens framgångar till stor del beror på Socialdemokraternas taktiska svagheter.

  – De har inte lyckats föra ut vad de vill, sin vision för Sverige och de har inte satt agendan i någon fråga, de har lekt följa John efter alliansen.

  De rödgröna har framförallt tappat många kvinnor. De borgerliga leder med 51,7 procent mot de rödgrönas 42,0 procent – så sent som under våren var läget det omvända.

  – Moderaterna har jobbat målmedvetet mot kvinnor, inte minst Rut-avdraget har nog varit avgörande. Samtidigt har de rödgröna inte lyckats föra fram sina välfärdssatsningar och satsningar som gynnar yrken i den offentliga sektorn, säger Jenny Madestam.

  I kväll möts Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) i en partiledardebatt i SVT.

  Både Madestam och Esaiasson säger att för Reinfeldts del handlar det om att ”sitta still i båten” och inte ändra på ett vinnande koncept.

  Mona Sahlin måste däremot agera.

  – Hon måste göra något, ändra förutsättningarna. Och så bör hon köra hårt på gamla negativa känslor om att Moderaterna är ett miljonärsparti för överklassen, säger Peter Esaiasson.

  –Mona Sahlin måste våga ta för sig och lyfta fram kontrasterna. Hon bör fokusera på klassisk vänsterpolitik, fokusera på försäkringssystem, a-kassa och offentlig sektor för att mobilisera sossarnas kärnväljare, håller Jenny Madestam med.

  Annons
  Annons
  X

  Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X