Annons

Valet kan avgöras av de osynliga

Finalisterna i dagens franska presidentval hoppas på missnöjesrösterna. Nicolas Sarkozy har klippt och klistrat ur högerextrema Front Nationals partiprogram medan François Hollande har röstfiskat i förorterna för att locka invandrare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stenhårt. I den senaste opinionsundersökningen fick François Hollande 52,5 procent och Nicolas Sarkozy 47,5 procent.

Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERSBild 1 av 7

”Engelsmännen kommer inte längre, inte så många som förr, inte sen båtarna försvann”, säger Véronique Ternisien som putsar skyltfönstren till det lilla bageriet Boulogne-sur-Mer.

Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 2 av 7

”Att köpa den här baren är det sämsta jag gjort, det kommer inga gäster. Hälften försvann när de införde rökförbudet 2007, och nu har ingen längre råd att gå ut”, säger Lionel Lectez som äger baren Les Pirates i Hénin-Beaumont.

Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 3 av 7

Makarna Chassain och Aymonier på stranden i Boulogne-sur-Mer. De röstar på Hollande i dag. De säger att den sittande presidenten gjort sina rika vänner för många tjänster.

Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 4 av 7

”Jag vill inte ha ledare som är som Gestapo”, säger it-ingenjören Thierry Prevost och pratar om Le Pen. ”I min by bor inte en enda arab eller afrikan, men alla hatar invandrare. De är rasister.”

Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 5 av 7

På kvällen gör den franske premiärministern François Fillon ett blixtframträdande i en konsertsal i Calais för att tala till de redan övertygade och vinna några osäkra.

Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 6 av 7
Foto: WIKTOR DABKOWSKIBild 7 av 7

NORD-PAS-DE-CALAIS I den flabbiga ”Bienvenu chez les Ch’tis” från 2008, filmen som jämte kassavältaren Titanic är tidernas största publiksuccé i franska biosalonger, begår den sydfranske postkontorföreståndaren Philippe ett gravt tjänstefel och blir därför tvångsförflyttad till en håla i norr.

Det är ett öde värre än döden. Inte nog med att nordbornas dialekt – ch’ti – är en obegriplig rotvälska; regionen är också enligt karikatyren bebodd av ogästvänliga, arbetslösa, alkoholiserade och inavlade typer. Och regnet vräker ned hela tiden. Så småningom kommer fördomarna på skam och postmästaren lär sig att älska sina nya, festliga och trevliga grannar. Slutet gott, allting gott.

Annons
Annons
Annons