Valet handlar om jobben och klimatet

För både statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin handlar valet till EU-parlamentet framför allt om jobben och klimatet. Motsättningarna gäller metoderna och ambitionsnivåerna.

Under strecket
Publicerad
Fredrik Reinfeldt, partiledare i moderaterna.

Fredrik Reinfeldt, partiledare i moderaterna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Annons

I ett par sakfrågor skiljer sig tydligt uppfattningarna mellan de två blocken i svensk politik. Det framgick vid Riksdagens partiledaredebatt inför valet till EU-parlamentet.

Samtliga partier förespråkar ambitiösa mål för EU:s klimatpolitik men alla undvek nyckelfrågan hur omställningen skall finansieras. Däremot blottades oenighet både om målsättningarna och om hur de skall förverkligas. En central stridsfråga gäller vad som i klimatförhandlingarna kallas ”flexibla mekanismer” och som innebär att ett land skall kunna räkna sig till godo om det gör investeringar utomlands för att minska utsläppen av växthusgaser. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att ungefär hälften av den svenska minskningen skall kunna ske genom åtgärder utanför Sverige. Det kritiserar Miljöpartiets Peter Eriksson som kallar det för en ”smitarstrategi”. Reinfeldt talar om ”vänsterns klimatnationalism” och betonar att utan insatser utomlands saknas förutsättningar för en internationell uppgörelse i Köpenhamn i december. När Sverige där som ordförande skall leda EU-sidan i förhandlingarna om ett nytt klimatavtal blir ”de flexibla mekanismerna” med säkerhet en huvudpunkt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons