I am not a witchValet: Förvandla sig till en get eller sitta fast i ett rep

Shula (Maggie Mulubwa) pekas ut som häxa.
Shula (Maggie Mulubwa) pekas ut som häxa. Foto: Nonstop Entertainment

Unga Shula pekas ut som häxa och sänds till ett slavläger. I ”I am not a witch” förenar långfilmsdebutanten Rungano Nyoni folklore med satir och tragedi.

Under strecket
Publicerad
Nonstop Entertainment
Foto: Nonstop Entertainment
Annons

”I am not a witch” tar det kvinnliga stigmat till nya höjder, i första hand socialt men också visuellt. På ett häxläger i Zambia arbetar äldre kvinnor som slavar, gräver i jord och hugger i sten, från tidig morgon till sen kväll. Surrade i vita band som löper från stora spolar kan de inte fly, än mindre flyga. Utöver gemenskapen är deras glädjeämnen få, i bästa fall ett par flaskor gin.

Hit till detta läger ansluter Shula (Maggie Mulubwa), inte tio fyllda, efter att ha pekats ut som häxa av en svårt skrockfull kvinna, och därpå fått sin dom i folkets tribunal – en skenrättegång där drömmar och syner tycks mer vederhäftiga än faktiska erfarenheter. Så tvingas Shula dra av sig sin slitna tröja – med texten ”#bootycall” – för att mönstra häxkostym. Nu är det inte fråga om några tillfälliga förbindelser, det surrade bandet gäller på livstid, så länge den unga flickan inte väljer att förvandlas till get.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons