Annons

Annah Björk:En ljusglimt i en bransch som osynliggör kvinnor

Diane Warren.
Diane Warren. Foto: Sipa USA/TT

En plötslig känsla av lättnad – äntligen belönades en kvinnlig låtskrivare, Diane Warren. Det är en ljuspunkt i en bransch som fortfarande präglas av osynliggörande av kvinnors kreativitet.

Under strecket
Publicerad

Emma Watson, Saoirse Ronan , Florence Pugh and Eliza Scanlen i ”Unga kvinnor”.

Foto: Album/TT

Taylor Swift i ”Miss Americana”.

Foto: TT

Oliver Malcolm.

Kate Nash.

Foto: Richard Nicholson/TT

Billie Eilish.

Foto: JM Enternational/TT

Kesha.

Foto: MEGA/TT

Nyheten att årets Polar-pris gick till kompositören Diane Warren fick mig att skrika rakt ut i morgonen. Inte för att jag tycker att Diane Warren är den bästa kompositören i hela världen (även om jag allt för ofta finner mig själv sjungandes något ur hennes enorma låtkatalog). Nej, skriket var ett annat slags segertjut, en ljudlig suck rättvisa – av det seniora erkännandet av en kvinnlig låtskrivare. Diane Warren är ett unikum, det existerar i princip inte några andra kvinnor på den position hon har, eftersom så få kvinnor tillåts nå dit.

Enligt en undersökning av USC Annenberg och Spotify var endast 12,5 procent av de mest populära låtarna mellan 2012 och 2019 skrivna av en kvinna. Samma undersökning visar att nio män står bakom mer en femtedel av låtarna. Samtliga män är kompositörer till yrket, medan de åtta mest framgångsrika låtskrivande kvinnorna främst är kända som artister.

Annons
Annons
Annons