Annons
X
Annons
X

Valet en kamp om kvinnorna

Kampen om kvinnorna har börjat. I opinionen ser Socialdemokraterna ut att ha trumf på handen. Moderaterna slår ur underläge.

Mona Sahlin tittar tillsammans med Nalin Pekgul på Jonas Gardells framträdande på Dieselverkstaden i Nacka utanför Stockholm.
Mona Sahlin tittar tillsammans med Nalin Pekgul på Jonas Gardells framträdande på Dieselverkstaden i Nacka utanför Stockholm. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

ANALYS | MONA SAHLINS SOMMARTAL

På klassisk industrimark i Nacka höll Mona Sahlin sitt sommartal. Vid Dieselverkstan i Sickla startades det som sedan en gång skulle bli Atlas Copco. Men det var inte klasskamp utan könskamp som stod på dagordningen där Socialdemokraternas partiordförande försökte kickstarta hösten.

I publiken satt Nalin Pekgul, det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande. Hon applåderade de nygamla vallöften som Mona Sahlin kom med och som ska genomföras om hon blir statsminister 2010.

• Rätt till heltid, en viktig fråga för många deltidsarbetande kvinnor. Om inte parterna kommer överens blir det lagstiftning.

Annons
X

• Underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs. Med hur mycket kunde Sahlin inte säga, men poängterade att hundra kronor var förslaget i partiets förra budgetmotion.

• Målet är att föräldraförsäkringen ska delas lika. LO:s förslag om en tredelning, kan vara ett steg, funderade Sahlin. Det blir debatt på partiets kongress i höst.

• Aktiebolagslagen måste skrivas om så att minst 40 procent av vardera könet är representerat i företagens styrelser.

• Sahlin lovade också att arbeta för att kvinnolönerna i offentlig sektor höjs. Men var inte beredd att som Vänsterpartiet öronmärka statliga pengar för ändamålet.

”Det är dags att vända kräftgången för jämställdheten. Det kommer att kräva en s-ledd rödgrön regering. Den vill jag leda”, förklarade Mona Sahlin. Också Lars Ohly hade feminismen som ett tema i sitt sommartal.

I den senaste Sifon som kom i juni ser det ut som om Socialdemokraterna har det bästa greppet om de kvinnliga väljarna, tillsammans med Miljöpartiet. Men samtliga partier utom Moderaterna och Folkpartiet hade ett kvinnoöverskott i sina väljarsympatier.

Moderaterna hade det största gapet, men det var trots allt inte mer än två procentenheters skillnad. 28 procent av kvinnorna stödde partiet i juni, mot 30 procent av männen. Men partisekreteraren Per Schlingmann har i färskt minne att gapet i förra riksdagsvalet var hela 8 procentenheter.

I kulisserna applåderar han säkert det jämställdhetsbokslut som Moderatkvinnorna tagit fram och som SvD berättat om nyligen. Visserligen visade det på stor ojämlikhet, framför allt i den lokala representationen, men samtidigt visar det att partiet tar frågan på allvar.

På stämman om två veckor ska partiet också fatta beslut om att toppnamnen på partiets valsedlar ska varvas. ”Vi ska aktivt krossa de glastak som finns”, sade Moderaternas partisekreterare när han presenterade det förslaget.

Men det är uppenbart att de rödgröna tror sig ha identifierat jämställdheten som en borgerlig akilleshäl. Deras budskap är att krisen har slagit hårdare mot kvinnorna. Under valåret kommer de att argumentera för att regeringens politik ökat skillnaderna mellan könen.

Alliansen kommer givetvis inte att tiga still. Det kommande året lär datorprogram och räknemaskiner gå varma både hos riksdagens utredningstjänst och i regeringskansliet.

I fokus: ensamstående mammor och kvinnliga fattigpensionärer.

Annons
Annons
X

Mona Sahlin tittar tillsammans med Nalin Pekgul på Jonas Gardells framträdande på Dieselverkstaden i Nacka utanför Stockholm.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X