Annons
X
Annons
X

Paulina Neuding: Valet en historielektion att ta till sig

SD (med Jimmie Åkesson i spetsen) får posten som andra vice talman i riksdagen.
SD (med Jimmie Åkesson i spetsen) får posten som andra vice talman i riksdagen. Foto: LARS PEHRSON

KOLUMN

Det har förts fram en rad fantasifulla teorier om varför SD ökar, från globalisering till lavinartat ökande rasism. Man glömmer den uppenbara: Invandringen till Sverige har ökat stadigt och är i dag större än invandringen till våra nordiska grannländer tillsammans. Samtidigt visar SOM-institutets undersökningar att bara en minoritet av svenskarna förespråkar ökad invandring. 50 procent svarar att det är ett dåligt förslag att Sverige ska ta emot fler flyktingar, 18 procent att det är ett bra förslag och övriga svarar varken eller. (Tino Sanandaji utvecklar detta på Realtid.se 15/9).

Samtidigt har de etablerade partierna gett intryck av att varje ifrågasättande av dagens invandringsnivåer är illegitimt, rentav rasistiskt – trots att invandringen var hälften så stor bara för två mandatperioder sedan. ”Ja till invandring. Nej till rasism.” skrev FP på sina valaffischer, som att det är dessa två kategorier som står mot varandra. Låter det hårdraget? Fråga KD:s Sara Skyttedal, som försökte diskutera frågan men fick drevet efter sig.

De andra partierna har på så vis tagit en stor risk i förhållande till SD.

Annons
X

Fredrik Reinfeldts svar till väljare som röstade SD 2010 var att göra upp med Miljöpartiet i invandringspolitiken. I söndags skickade väljarna tillbaka ett svar till Reinfeldt. Han blev av med regeringsmakten när mellan var sjunde och var åttonde väljare gick till SD.

När Carl Bildt på DN Debatt uppmanade väljarna att inte rösta på partiet skrev han: ”Länge var det otänkbart att någon som gjorde anspråk på folkets förtroende i en politisk församling skulle uppträda med metallrör på stan eller beskriva folk som ’halvapor’ och hota dem med ’nackskott’”.

Han har rätt. DN:s Peter Wolodarski har rätt när han skriver att ”Hatet, rasismen och våldet löper som en röd tråd genom SD:s historia.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå har övriga partier överlåtit åt just detta parti att förespråka en migrationspolitik som ligger mer i linje med väljaropinionen. En stor risk, som sagt.

  Inte minst eftersom SD:s väljare vet att de inte längre har en plats i gemenskapen. ”Anständiga medborgare ger helt enkelt inte sin röst till en sådan rörelse”, skrev Carl Bildt på DN Debatt. Ett budskap som har skickats från många. Inte heller i fackens, Svenska kyrkans eller de stora mediernas ögon är var sjunde, åttonde väljare anständig.

  På så vis har Sverige blivit ett mer splittrat land än på mycket länge. Och när människor utesluts ur gemenskapen kommer de att hitta andra sammanhang som tar emot dem. SD, Avpixlat och Fria Tider, till exempel.

  I detta finns också en historielektion att ta till sig.
   

  Annons
  Annons
  X

  SD (med Jimmie Åkesson i spetsen) får posten som andra vice talman i riksdagen.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X