Annons
X
Annons
X

”Valet är inte avgjort”

Rödgröna oppositionen har plötsligt hunnits ikapp av av alliansen i väljarsympatierna – åtminstone enligt Demoskops senaste opinionsmätning.

En positiv signal för regeringen, säger SvD:s Göran Eriksson som samtidigt konstaterar att valet inte är avgjort.

Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

PERSPEKTIV | SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM VALET 2010

De borgerliga leder i Demoskops nya opinionsmätning. Betyder det att väljarna har reagerat negativt på det rödgröna budgetalternativet som presenterades i början av veckan?

Enligt
Demoskop skedde det ett skifte i opinionen i samband med presentationen av den rödgröna budgeten. Mätningen är gjord 28 april - 5 maj och bygger på bara tusen intervjuer. De flesta borde därmed vara gjorda innan oppositionen hade presenterat sitt samlade förslag 3 maj. I såfall baseras den här förändringen på ett litet underlag intervjuade.

Annons
X

Hur stämmer Demoskops mätning med de andra instituten?

Bilden är splittrad. I fredags publicerade Synovate en mätning där de rödgrönas försprång ökade till 8.1 procentenheter, dock utan att förändringarna var statistiskt säkra. I
Sifos senaste mätning skilde det 3,5 procentenheter till de rödgrönas fördel.

Det som gör Demoskopmätningen intressant är att det är den senaste. Därmed har det funnits en möjlighet att fånga upp reaktioner på den rödgröna politik som nu har presenterats.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad betyder mätningen politiskt?

  För de borgerliga är det förstås en mycket viktig signal som kan höja humöret bland kampanjmakarna. Många har räknat ut regeringen, och även bland de egna sympatiörerna har det funnits en uppgivenhet.

  Ur den synvinkeln spelar det ingen roll om Demoskopmätningen är ett enskilt undantag, eller början på en trend. Den påminner om något som är säkert: valet inte är avgjort.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X