Annons

”Valet är ett styrkebesked för EU:s legitimitet”

Jonas Tallberg.
Jonas Tallberg. Foto: Pressbild, Andreas H. Nilsson

Den dominerande berättelsen om en legitimitetskris för EU stämmer inte riktigt. Ökat valdeltagande och ökad tilltro är några styrkebesked för EU:s legitimitet, skriver Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap.

Under strecket
Publicerad

Den dominerande berättelsen inför Europaparlamentsvalet 2019 tog fasta på EU-kritiska vindar i Europa. Medierna rapporterade om den växande styrkan och samlade strategin hos EU-skeptiska populistiska partier på högerkanten, medan akademiska analyser lyfte fram ökat ifrågasättande av EU hos medborgarna. Europavalet sågs som den sannolika fortsättningen på en trend under senare år, från Brexit och ifrågasättandet av europeiska kärnvärderingar i Polen och Ungern till valet av en nationalistisk regering i det traditionellt så EU-positiva Italien. Säkerligen var detta tecken på allvarlig legitimitetskris för EU?

Tvärtom. I motsats till den dominerande berättelsen finns det mycket som tyder på att Europavalet 2019 var ett styrkebesked för EU:s legitimitet. Legitimitet handlar i det här sammanhanget om huruvida medborgarna finner en politisk institution berättigad. Detta kommer till uttryck i deras förtroende för institutionen, deltagande i institutionen och acceptans för institutionens beslut. Det handlar inte om vilka partier folk röstar på i val till institutionen eller ens om de uppskattar institutionens politik, utan om de har tilltro till institutionen som sådan.

Annons
Annons
Annons