Annons
X
Annons
X

”Valet 2014 verkar kört nu”

S-kännaren Christer Isaksson är mycket bekymrad över läget inom det socialdemokratiska partiet.

– Valet 2014 verkar kört nu. Det finns just nu ingen oppositionspolitik att tala om, säger Christer Isaksson.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt är föremål för förundersökning om misstänkt bedrägeribrott efter sitt felaktiga hyresbidrag.

Och i dag publicerades uppgifter om att Håkan Juholt ska vara skyldig riksdagen pengar efter att han rest till Vitryssland och stannat kortare tid än han fick ersättning för. En ersättning han aldrig återbetalde. Men någon time out är inte aktuell för Juholt.

S-kännaren Christer Isaksson med stor insyn i partiet kommenterar läget och om han tycker Håkan Juholt bör sitta kvar som partiledare.

Annons
X

– Om han ska kunna sitta kvar måste allt det här ur världen. Men jag tror inte väljarna kommer att glömma det här. De har inte glömt Toblerone-affären. Det här drabbar hela det politiska systemet.

Tycker du han borde avgå?

– Det är en svår fråga. Det blir en avgörande punkt när beskedet kommer om det blir åtal eller inte, säger Christer Isaksson.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Christer Isaksson är det ändå hans ledarskap som är det intressanta efter att han blev partiledare.

  – Han hade uppgiften att ena partiet som befann sig i kaos. Och det gjorde han på ett effektivt sätt genom sin vänsterretorik och han talade om förnyelse. Men när sedan budgetmotionen presenteras så kvarstod den gamla politiken och därefter brister det för riksdagsgruppen. Det som stört mig hela tiden är att han i sin retorik har talat för vänstergruppen men sedan så fanns det inget av det i hans politik, säger Christer Isaksson.

  – Det är tydligt att han inte klarat av att hantera den stora koalitionen av olika intressen inom partiet.

  Hur ska partiet reparera detta?

  – De sitter i en svår sits. Jag undrar om de har någon möjlighet att hitta tillbaka. Valet 2014 verkar kört nu. Det finns ingen stark oppositionspolitik. Jag tror väljarna frågar sig vad man ska ha socialdemokraterna till just nu.

  Enligt Christer Isaksson är den springande frågan hur Håkan Juholt resonerade.

  – Jag undrar hur han tänkt. Om han ansåg att det är rimligt att riksdagen ska betala hela hans hyra, säger Isaksson.

  Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld kommenterar uppgifterna om Håkan Juholts resa till Vitryssland. Enligt Bjereld är det svårt att bedöma hur allvarliga uppgifterna är så länge Håkan Juholt inte kommenterat dem.

  – Det är möjligt att det finns en naturlig förklaring till att Håkan Juholt inte betalat tillbaka delar av kostnaderna för resan till Vitryssland. Men är fallet annorlunda så kommer det bli ännu en problematisk uppgift som påverkar förtroendet för Socialdemokraternas partiledare, menar Ulf Bjereld.

  – Om Juholt kan visa att han inte har gjort något fel, eller att felet är väldigt litet, spelar det ingen roll i den större helheten. Men om det visar sig att utgifterna kring resan till Vitryssland bara är toppen på ett isberg påverkar det hans möjligheter att sitta kvar, säger Ulf Bjereld.

  Ulf Bjereld tror att Håkan Juholts beslut att inte kommentera uppgifterna handlar om strategi. Dels förbereder partiledaren morgondagens Riksdagsdebatt, dels vill han förbereda sig mer innan han går ut med en samlad kommentar till pressen. Men det kan också vara så att Håkan Juholt helt enkelt inte vet om han bör sitta kvar eller inte. Det kan också handla om att Juholt för närvarande överväger en time out från politiken, säger Bjereld.

  – Men det tror jag inte att han kommer att göra med tanke på de anklagelser som väckts. Det rör sig om en betydligt mindre summa i det här fallet än de 160 000 kronorna i logiersättning, säger Bjereld.

  Men är det inte graverande för honom att det kommer nya uppgifter så kort efter att en förundersökning mot honom inletts?

  – Under förutsättningen att han inte har några bra svar, är det klart att det förvärrar situationen.

  Hur bedömer du att Håkan Julholt har svarat hittills?

  – Jag fick intrycket att Juholt redovisade bilden så som han uppfattade den. Jag tror inte att han stod och blåljög. Om han medvetet ville lura skattebetalarna skulle han agerat annorlunda. Nu var han helt öppen i sin redovisning till Riksdagen, men det är illa nog även om det inte fanns ett uppsåt.

  Läs även

  Riksdagens ersättningsblankett för Juholt

  svd.se

  Hyresavi för Juholts bostad i Västertorp

  svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X