Annons

Maja Thrane:Valens njursten hjälper till att förhäxa näsan

En lockande arom kan förföra den torraste skeptiker. Parfymören Jean-Claude Ellena låter oss ana doften av månghundraåriga yrkeshemligheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En morgon i Bordeaux någon gång 1539 när Michel de Nostre-Dame besöker sin vän apotekaren Léonard Baudon, kommer en bonde in och förevisar ett par stenliknande små klumpar. Spekulation uppstår. Apotekaren och Nostre-Dame, även Nostradamus kallad, förmodar att fyndet utgör säden från en val, medan bonden vidhåller att de har att göra med någon slags böld från en fisk. I själva verket rörde det sig om njursten från kaskelotten (menar vissa; osmält bläckfisk menar andra), som frigjorts ur havsdjupen, kastats upp på stranden med tidvattnet och när de torkat utsöndrat en väldoft som lockat till sig en räv, vilken slukat stenarna, varefter dessa, inte mer lättsmälta än grus, slunkit igenom räven och ut på åkern där bonden funnit dem.

Ambra, eller ambre renardé, ”rävambra” som den då kallades, blev snabbt en ingrediens i Nostradamus brygder mot allt från impotens till influensa. Men framför allt var och är den – och hade för övrigt varit så redan hos de gamla grekerna, egyptierna och perserna – en av de viktigaste beståndsdelarna i framställningen av parfym.

Annons
Annons
Annons