Våldtogs för att ha hjälpt utsatta

Under strecket
Publicerad
Annons

Lucía bor i departementet Antioquia. För tre år sedan satte ”Svarta örnarna” sina klor i henne; hon skulle straffas för att hon hjälpte människor som utsatts för paramilitärens övergrepp. En kväll var hon på besök hemma hos en kvinna som var drabbad.
”Det regnade och det var långt till bussen så jag övernattade hos henne. Efter midnatt knackade det på dörren.... Fem män med täckta huvuden, de kallade sig Aguilas Negras (Svarta örnarna), bröt sig in... De förbjöd mig att arbeta med sådant i det här samhället. De ville inte att offren skulle känna till sina rättigheter eller anmäla övergrepp. Innan de gick blev både hon och jag våldtagna”, berättar Lucía i HRW-rapporten.
Lucía blev gravid efter våldtäkten, men fick missfall. ”Det är det värsta som kan hända en... Det är deras sätt att skrämma människor.” Men eftersom Lucía fortsatte med sitt arbete slog ”Örnarna” till igen:
”I en informationsfilm på tv visade man en del av mitt arbete. Dagen efter knackade fyra beväpnade män på min dörr. De satte mig i deras pick-up och band för mina ögon. Jag trodde att min sista stund var kommen. Bara en kort tid innan hade de dödat en av mina vänner, hon hittades i en säck, hackad i delar... Var det inte tillräckligt med den förra läxan? undrade de.... Sedan gav de mig 15 dagar att försvinna från regionen”, berättar Lucía, som blev kidnappad av Farc-gerillan 1995.
Hon släpptes efter ett halvår, sedan hennes familj ruinerat sig för att få ihop till en lösensumma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons