Annons

EmilVåldtäktsdömd huvudperson ger krypande obehag

Författaren och musikern Johan Heltne (f 1977) romandebuterade 2014  med ”Det finns ingenting att vara rädd för”,  om Jonatans uppväxt inom Livets ord. Förra året blev den pjäs på Uppsala stadsteater. Nu ska den också filmatiseras.
Författaren och musikern Johan Heltne (f 1977) romandebuterade 2014 med ”Det finns ingenting att vara rädd för”, om Jonatans uppväxt inom Livets ord. Förra året blev den pjäs på Uppsala stadsteater. Nu ska den också filmatiseras. Foto: Alva Willemark

Med romanen om Emil som frias i hovrätten för en våldtäkt, men fortsatt bär på sin skuld, landar författaren Johan Heltne mitt i svallvågorna av metoo. En under huden-krypande läsning som bär spår av Hitchcock – och som väcker känslor av såväl äckel som förtrollning hos SvD:s kritiker.

Under strecket
Publicerad

Emil av Johan Heltne

Johan Heltne debuterade med den uppmärksammade romanenDet finns ingenting att vara rädd för”, om en tonårig killes uppväxt i frikyrkan Livets Ord. Hans nya roman, ”Emil”, handlar också den om en ung mans resa mot vuxenvärlden, och liksom den förra boken utspelar sig handlingen i Uppsala. Men här är det inte kyrkan som är problemet, utan skulden.

Emil, som en gång hette Fredrik, är nämligen dömd för våldtäkt, anmäld av en före detta flickvän. Han bedyrar sin oskuld och när han frias i hovrätten måste han försöka anpassa sig till vardagslivet igen. Men är det ens möjligt?

Annons
Annons
Annons