Ledare

Tove Lifvendahl:Våldtäkterna ökar i det feministiska föregångslandet

Den feministiska regeringen i det feministiska föregångslandet.
Den feministiska regeringen i det feministiska föregångslandet. Foto: Lars Pehrson

Sverige skiljer sig från andra länder med liknande lagstiftning när det gäller antalet rapporterade våldtäkter. Trenden i Brå pekar dessutom på att vi har ett växande problem med att försvara kvinnofriden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige har världens första feministiska regering. Den har förklarat att "Mäns våld mot kvinnor ska upphöra". En besvärjelse i stil med utsagan att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 (vilket som bekant inte blev fallet), men som med god vilja kan utläsas som en god viljeinriktning. För att åstadkomma detta finns en nationell, tioårig strategi, som även ska motverka/stoppa hedersrelaterat våld och förtryck, samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

En kategori av mäns våld mot kvinnor återfinns under brottsrubriceringen våldtäkt. Enligt Brottsförebyggande rådet har de anmälda våldtäkterna i Sverige ökat med 44 procent under den senaste tioårsperioden (2010–2019). Även män och pojkar drabbas, men 2019 var 92 procent av offren i de anmälda våldtäkterna en kvinna/flicka.

Annons
Annons
Annons