Våldtäkt fick Sebold att skriva

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 8 maj 1981 våldtas och misshandlas Alice Sebold, 18 år, när hon är på väg hem till sitt studentrum. 22 år senare är hennes debutroman decenniets mest framgångsrika i USA. Den handlar om en liten flicka som blir våldtagen och mördad. Den hade aldrig blivit skriven om inte författaren blivit utsatt för övergreppet.

Det har tagit tid att få en intervju med Alice Sebold. Hennes debutroman "Flickan från ovan" ("The Lovely Bones") som kom på svenska i april blev omtalad långt före utgivningen. En annan amerikansk succéförfattare, före detta New York Times-kolumnisten Anna Quindlen, rekommenderade boken under ungefär sex sekunder i tv-programmet "Today" vilket ledde till att den gick upp på Amazons försäljnings-topplista redan sex veckor innan den var tryckt. I dag är den såld i närmare tre miljoner exemplar och ligger i skrivande stund på Publisher Weeklys topplista. Där har den legat i 42 veckor. På New York Times lista har den funnits i 43.
Men till skillnad från andra amerikanska författare som är med om liknande framgångar var Alice Sebold mycket ljumt inställd till att möta världspressen. Hennes svenska förlag lyckades inte locka hit henne vare sig till den svenska utgivningsdagen eller till bokmässan. Själv gav jag upp om att få en intervju efter en oändlig mejlkonversation med hennes agent i höstas. Men så
kommer det plötsligt en öppning, flera månader senare, och en sen fredagseftermiddag i april har jag en mörk röst som kommer att svara mycket omsorgsfullt på mina frågor, i andra ändan av telefonlinjen.

Annons
Annons
Annons