Annons

Dödligt våld under valdagen i Kongo-Kinshasa

Väljare i en vallokal i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa väntar otåligt på att registreringshandlingarna ska komma så att de kan börja rösta.
Väljare i en vallokal i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa väntar otåligt på att registreringshandlingarna ska komma så att de kan börja rösta. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Efter långdragna förseningar och blodiga protester kunde medborgarna i Kongo-Kinshasa till slut gå till val på söndagen. Men på flera håll sinkades röstningen och under dagen kom rapporter om dödligt våld.

Under strecket
Malin Jansson / TT
Publicerad

Valobservatörer på plats i en vallokal i Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/AP/TT Bild 1 av 3

President Joseph Kabila lämnar vallokalen i Kinshasa efter att ha röstat.

Foto: Jerome Delay/AP/TT Bild 2 av 3

Väljare i huvudstaden Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/AP/TT Bild 3 av 3

Minst fyra personer, inklusive en polisman och en valarbetare, dödades vid en vallokal i den östliga provinsen Sydkivu. Enligt Reuters ska polismannen ha skjutit ihjäl en ung man i samband ett bråk om valfusk. Den omgivande folkmassan rapporteras sedan ha misshandlat polismannen till döds. Hur de andra två offren miste livet är oklart.

Annars rapporteras det kraftigt försenade valet i Kongo-Kinshasa i stort sett gått lugnt till. Men många vallokaler höll öppet i flera timmar efter det var meningen att de skulle stängas (klockan 17 svensk tid) eftersom köande väljare inte haft någon chans att komma åt att rösta under dagen.

Annons
Annons
Annons