Annons
X
Annons
X

Våldsamma valprotester i Tunisien

Våldsamma protester flammade i dag upp igen i den tunisiska staden Sidi Bouzid, där revolutionen mot den störtade presidenten Ben Ali föddes.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Tunisisk militär sköt varningsskott i luften för att skingra demonstranter.

Enligt vittnen försökte de protesterande storma guvernörskontoret.

Som svar på sammandrabbningarna har regeringen infört nattligt utegångsförbud i Sidi Bouzid, från klockan 19 till klockan 05 lokal tid, enligt en källa på inrikesdepartementet.

Annons
X

Många tunisier pekar ut resterna av störtade Ben Alis regim och närliggande grupper som ansvariga för våldet i Sidi Bouzid. Omar Mestiri, chefredaktör för nättidskriften Kalima, säger till TT att detta delvis stämmer även om andra grupper också deltog.

– Bråkstakar kopplade till det tidigare styrande partiets milis var involverade i politiskt våld, säger Mestiri i telefon från Tunis.

Oroligheterna i Sidi Bouzid blossade upp sedan valmyndigheter diskvalificerat flera representanter från ett parti som kallar sig Folklig petition för frihet, rättvisa och utveckling - detta efter misstankar om oegentligheter. Partiet, lett av bygdens son Hechmedi Hamdi som i dag bor i London, blev valvinnare i staden och har av många pekats ut som kopplat till den störtade regimen, något Hamdi har förnekat.

Valmyndigheterna har inte uppgett exakt vad som orsakade diskvalificeringarna men Folkliga petitionen har anklagats för att ha tagit emot pengar från bland annat gulfstater. Tunisiens valregler tillåter inte finansiering från utlandet.

Som väntat segrade islamistpartiet al-Nahda (Ennahda) i valet. Partiet fick 90 platser (mer än 41 procent av rösterna) i parlamentet som ska skriva en ny grundlag, utse en president och forma en övergångsregering.

Ledaren för Ennahda, Rachid Ghannouchi, anklagar styrkor som är kopplade till den avsatte presidenten Zine el Abidine Ben Ali för att ligga bakom upproret i Sidi Bouzid.

Han uppmanar alla tunisier att ta avstånd från våldet och manar till lugn i Sidi Bouzid.

Ennahda, vars partiprogram bygger på ”moderat islam”, vill bland annat ge tunisier tillgång till sjukvård, högre minimilöner och satsa på social omsorg.

Målet är också att lyfta ekonomin, skapa 590 000 nya jobb och att få ner arbetslösheten till 8,5 procent. Partiet vill även förverkliga ett närmande mellan Tunisien och EU.

– Vi kommer att fortsätta denna revolution för att förverkliga ett fritt, självständigt och välmående Tunisien, förklarar al-Nahda-ledaren Rachid Ghannouchi i ett tal.

En ny regering ska enligt förhoppningarna vara bildad inom tio dagar. Och den kommer att innehålla kvinnor, med eller utan huvudduk, säger Ghannouchi. Alla försök som gjorts i arabländer att införa påbud om hijab (huvudduk) har misslyckats, framhöll han.

Han sade också att hans parti kommer att respektera alla de internationella traktat som landet anslutit sig till.

Tunis TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X