Annons

Våldsamma timmar i Köpenhamn

Ett dygns terrordrama i Köpenhamn. SvD summerar summerar de viktigaste händelserna under våldsamma och dramatiska timmar i Köpenhamn sedan de första skotten på lördagen.

Publicerad
Dansk polis släppte på lördagskvällen denna bild från en övervakningskamera på en misstänkt gärningsman.
Dansk polis släppte på lördagskvällen denna bild från en övervakningskamera på en misstänkt gärningsman. Foto: KØBENHAVNS POLITI/TT

Lördag, 15:30

• Ett möte hålls på kulturcentret Krudttønden i Østerbro, strax norr om Köpenhamns norra delar. Där debatteras det under parollen ”konst, hädelse och yttrandefrihet” och närvarar gör bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och Frankrikes ambassadör i landet.

• När Inna Shevchenko, aktivist för organisationen Femen, talar avbryts hon av pistolskott. En man skjuter 30-40 skott in i lokalen innan han tar sig in och avfyrar fler. Det påföljande tumultet fångas på en ljudupptagning som BBC fått tag i.

Annons

• En 55-årig man, som inte deltog i mötet utan passerade utanför, skjuts ihjäl och två poliser skadas. Lars Vilks berättar att han gömmer sig i ett kylrum. Danska TV 2 visar ett filmklipp där en man tar av sig sin tröja i ett försök att hjälpa den ihjälskjutne mannen.

• Efter dådet verkar enligt TT gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro — och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, har polisen senare uppgett.

• Både polisen och den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt uttalar sig om att attacken ska ses som riktad mot Lars Vilks, som levt under hot sedan han tecknade profeten Muhammed som rondellhund år 2007.

17:00

• Polisen hittar gärningsmannen flyktbil, en Volkswagen Polo, i närheten av Krudttønden. De släpper också en bild av en misstänkt gärningsman, samtidigt som gränsövergångarna till Sverige och Tyskland sätts under större bevakning.

Runt 19:30

• Polisen efterlyser en man i 25-30-årsåldern som bär på maskingevär.

Söndag, runt 1:00

• Ny skottlossning bryter ut på Krystalgade i stadsdelen Nørrebro, utanför en synagoga där det hålls en bar mitzva. En ung, judisk man som håller vakt utanför lokalen träffas av ett skott i huvudet och dör. Två poliser skottskadas också, dock inte livshotande utan i armar och ben. Gärningsmannen flyr till fots. Danska Politiken rapporterar.

• Polisen uppmanar Köpenhamns invånare att hålla sig inomhus. Nattöppna krogar evakueras. De gör ingen definitiv koppling mellan dåden. TT:s reporter rapporterar om stora avspärrningar.

05:30

• Polisen rapporterar att de skjutit ihjäl en man vid Nørrebro. Mannen rapporteras ha anlänt till en adress som då stod under polisbevakning. När denne konfronterats av poliser öppnade han eld och polisen sköt tillbaka, rapporterar danska TV 2.

08:00

• I en presskonferens bekräftar polisen att den ihjälskjutne mannen misstänks för både dådet vid Krudttønden och vid synagogan i Nørrebro. – Vi har en förmodan om att det är samma person som står bakom de två attentaten och vi förmodar också att det är samma person som blivit skjuten av polisen i Nørrebro, säger Torben Mølgaard Jensen vid Köpenhamnspolisen till danska Berlingske.

09:10

• Danmarks statsminister Heller Thorning-Schmidt säger till danska TV2 att det är en ”Oändligt sorglig morgon, vi tänker på offren och deras anhöriga. Två oskyldiga människor har mist sina liv på grund av en cynisk terrorhandling mot Danmark”.

10:30

• En man har anhållits i Østerbro. Dansk säkerhetspolis och militärfordon ha anlänt till ett lägenhetshus och efter 15 minuter ska de ha lämnat byggnaden med en ung man. Ekstra bladet rapporterar att en man med huvtröja ska ha lagts ned på marken iförd handbojor, medan automatvapen riktats mot honom. Eventuella kopplingar till dåden har inte bekräftats.

14:00

• Enligt Ekstra Bladet har ytterligare två män anhållits i  Østerbro, skriver Berlingske. De kom körande i en bil och stoppades av poliser. De har iförts handfängsel medan poliserna undersöker deras bil. Männen körde till en byggnad som polisen höll på att undersöka.

14:30

• Danmarks drottning Margrethe uttalar sig om attentatet i ett pressmeddelande, skriver flera danska medier. 
”Det är med stor sorg som jag får höra om det senaste dygnets händelser. Mina tankar går till den dödade filminstruktören och den unge vakt från det judiska samfundet, som blev mål för gärningsmannens handlingar. Jag skickar mina djupaste kondoleanser till de anhöriga och till de skadade poliserna”, meddelar drottningen enligt Berlingske

15:00

• Ett cirka en meter långt vapen tros ha hittats i en lägenhet på Nørrebro. Polisen bekräftar att de tror sig ha hittat gärningsmannens vapen, skriver Ekstra Bladet.

15:45

• Polisen bekräftar att ett tillslag på ett internetcaféet har med terrordåden att göra. Fyra personer greps, skriver Danmarks radio. 
– Det är en del av vårt utredningsarbete, säger Steen Hansen, presstalesmannen vid Köpenhamnspolisen, till Danmarks radio. 
Steen Hansen säger också att nätcaféet inte är den enda platsen i Köpenhamn där polisen är med anledning av terrorutredningen.

18:00
• Det Danska muslimska rådet kallade till presskonferens sent på söndagseftermiddagen. Zubair Butt Hussain, som för övrigt kände dödsoffret i synagogan Dan Uzan, sa att ”Danmark och dess folk måste hålla ihop – och det är ingen skillnad vad gäller muslimer som drabbats i allra högsta grad av det skedda.”

Flera länders presidenter och premiärministrar fördömde terrordåden.

Måndag

00:01

• Konstnären Lars Vilks, som var den som attentatet tros ha riktats mot, lägger ut ett blogginlägg läget.

09:00

• Den danska polisen går ut med ett pressmeddelande där man berättar att två män är anhållna, misstänkta för att ha agerat medhjälpare till den 22-åring som misstänks ligga bakom terrorattentaten.
Männen ska idag förhöras i ett så kallat ”grundlagsförhör”, vilket kommer att ske bakom lykta dörrar.
Männen greps under söndagen.

Rayman: Åtta år i livsfara blog.svd.se
Annons
Annons

Dansk polis släppte på lördagskvällen denna bild från en övervakningskamera på en misstänkt gärningsman.

Foto: KØBENHAVNS POLITI/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons