Annons
X
Annons
X

Våldsamma strider i Georgien

Den under flera månader spända situationen mellan Ryssland och Georgien utvecklades i går till det många befarat: Ett fullskaligt krig. Efter att georgisk militär på förmiddagen intagit Sydossetiens huvudstad Tschinvali beordrades ryska styrkor in och på fredagskvällen rasade våldsamma strider.

[object Object]
TV-bilder från Tskhinvali visar kvinnor och barn som springer för att söka skydd. Raketerna skjuts från Georgien mot de sydossetiska separatisterna. Foto: AP OCH REUTERS

Kriget inleddes när georgiska styrkor strax efter midnatt natten till fredag satte in tungt artilleri mot Tschinvali och därefter med tanks intog stora delar av Sydossetien. Enligt Igor Konasjenkov, vice befälhavare för de ryska markstyrkorna, dödades ”minst tio ur våra fredsbevarande styrkor och ett stort antal sårades”. Separatisternas ledare i Sydossetien, Eduard Kokoity, sade att ”tusentals civila har dödats” och än fler sydossetier flydde över gränsen till Ryssland för att söka skydd.

I en direktintervju med brittiska BBC försvarade Georgiens president Michail Saakasjvili sitt beslut att beordra in militär i Sydossetien så här:

– Under de senaste månaderna har rysk militär byggt upp sina styrkor i Sydossetien. När jag blev underrättad om att rysk militär var på väg mot den georgiska gränsen hade jag inget annat alternativ, sade den i USA utbildade Michail Saakasjvili och han hävdade att georgiska byar under flera dygn hade blivit beskjutna från utbrytarrepubliken Sydossetien, som sedan 1991 hävdat sin självständighet från Georgien och i allt högre grad blivit beroende av Ryssland.

Annons
X

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev hade en helt annan uppfattning och hävdade att det var Georgien som inlett krigshandlingarna. President Medvedev sade i rysk tv att det var hans författningsenliga skyldighet att skydda ryska medborgare.

– Vi kan inte tillåta att våra landsmän dödas ostraffat. De skyldiga kommer att få det straff de förtjänar. I detta ögonblick dör civila i Sydossetien. Kvinnor, barn och gamla män – och de flesta är ryska medborgare, sade Dmitrij Medvedev och han beskrev den militära attacken mot Sydossetien som en ”ytterst allvarlig kränkning av folkrätten”.

Rysk militär var snabbt på väg in i Sydossetien och under fredagskvällen utbröt häftiga strider mellan rysk och georgisk militär med striderna koncentrerade kring staden Tschinvali. Georgisk militär hade under förmiddagen tagit kontroll över staden, men under kvällen såg det ut som att ryssarna var på väg att ta tillbaka initiativet. När ryska stridsvagnar, understödda av häftig artillerield, nådde norra stadsdelarna retirerade delar av de georgiska styrkorna.

– Ryska styrkor bombarderar Tschinvali och vi har förlorat kontrollen över vissa delar av staden, sade talesmannen Sjota Utiasjvili till nyhetsbyrån AFP och obekräftade uppgifter uppgav senare att de ryska styrkorna tagit full kontroll över staden.

Risken är uppenbar att kriget även sprider sig till den andra utbrytarstaten Abchazien, där ledare tidigare sagt att de är beredda att stödja Sydossetien om en väpnad konflikt uppstår. Det är också mycket möjligt att Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som är lojal till Moskva, kommer att hjälpa till med sina stridsvana styrkor. Tjetjenien gränsar till Georgien och eventuell förstärkning kan därför vara snabbt på plats.

Det uppblossande kriget utlöste febril internationell verksamhet med vädjan till båda parter att visa återhållsamhet. Men ett två timmar lågt nattligt möte i FN:s säkerhetsråd lyckades inte enas om ett kort uttalande som Moskva föreslagit, med en uppmaning till både separatister och georgier att avbryta sina fientliga handlingar. Georgiens ambassadör Irakli Alasania upprepade landets inställning att det var ”separatisterna som utlöste krisen”. Kravet på att båda sidor skulle avstå från ytterligare våld var oacceptabelt för Georgien, något som fick stöd från både USA och de europeiska länderna.

Annons
Annons
X

TV-bilder från Tskhinvali visar kvinnor och barn som springer för att söka skydd. Raketerna skjuts från Georgien mot de sydossetiska separatisterna.

Foto: AP OCH REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X