Annons
X
Annons
X

Våldsamma protester befaras i London

Krigsmotståndare gör gemensam sak med miljöaktivister, professorer med parlamentsledamöter. I går inleddes protesterna i London mot den finansiella krisen och de makthavare som anses ansvariga. Nästa vecka är det G20-möte i den brittiska huvudstaden och på onsdag väntas protesterna kulminera.

Förväntningarna inför nästa veckas G20-möte i London är höga. ”Ett avgörande möte”, säger mångmiljardären George Soros i en kommentar till brittiska BBC, samtidigt som den amerikanske vice-presidenten Joe Biden lovar konkreta förslag när G20-länderna möts på torsdag.

Finanskrisen har gjort att trycket på världens makthavare är stort – även om till exempel den tyska förbundskanslern Angela Merkel i kommentarer försökt tona ner förväntningar. Redan igår, på lördagen, demonstrerade tiotusentals personer på Londons gator.

Nu talas om en ny gräsrotsrörelse – där fackföreningar, kyrkor, frivilligorganisationer och vanliga människor gått samman för att protestera mot finanskrisen och det ekonomiska systemet. Den lösa gruppen består av allt från parlamentsledamöter till studenter och kräver en förändring till dagens politik.

Annons
X

– Det är viktigt ögonblick. Det är första gången som vi får möjlighet att gå ut på gatorna på det här sättet, säger en demonstrant till brittiska The Observer.

Men medan gårdagens demonstration – som enligt polisen drog 35 000 personer – var lugn är oron stor att protesterna kommer att urarta på onsdag. Det är dagen innan G20-mötet börjar och ses som den riktigt stora demonstrationsdagen.

En bred koalition av miljöaktivister, krigsdemonstranter, fackföreningskämpar, frivilligorganisationer och G20-motståndare gör då gemensam sak och anordnar en rad demonstrationer i den brittiska huvudstaden. Men rädslan finns att även anarkister och yttergrupper ska ta tillfället i akt att göra motstånd mot polisen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På diskussionsforum och chattar har redan diskussionerna om våldsamheter börjat. Polisen befarar att demonstrationerna ska urarta, och enligt The Guardian talas det nu om att banker ska slås sönder, att diplomater ska hindras från att nå mötet och att Londonbörsen ska stormas.

  Varningar har samtidigt gått ut till anställda i finansdistriktet att hålla en låg profil under onsdagen.

  Men hur oroliga behöver Londonborna vara? Det beror på vem som får frågan. Polisen säger att onsdagen blir den riktiga prövningen, medan arrangörerna av demonstrationerna tonar ner risken för kravaller.

  Att vissa mindre grupperingar lär ta chansen att bråka är många överens om, men från arrangörssidan betonas att protesterna är en folkfest.

  – De försöker få folk att avstå från att gå med en fredlig demonstration genom att säga av vi kommer att kapas av anarkister och att det kommer att kastas molotov-cocktails i luften. Men vi är den vanliga människans röst, som kräver en fundamental förändring till den politik som förs nu, säger Dave Tucker från organisationen War on Want till The Guardian.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X