Annons

Polisen: Maskerade män skulle angripa flyktingbarn

Den person som greps i samband med våldsamheterna i centrala Stockholm i går kväll är nu släppt, men brottsmisstankarna kvarstår. Uppgifterna om att personer med utländsk bakgrund var målet för attackerna bekräftas enligt Expressen i en polisrapport.

TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal svartklädda och maskerade män drabbade i går samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Men det var bara en person som frihetsberövades, misstänkt för att ha misshandlat en polis.

– Personen är inte längre frihetsberövad, men misstänks för brottet våld mot tjänsteman, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen, till TT.

Ytterligare en handfull personer omhändertogs och avlägsnades från platsen. Därutöver har ett fall av brott mot knivlagen rapporterats.

Annons

Enligt Aftonbladet ska våldsverkarna ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området vid centralstationen.

Expressen uppger på lördagsmorgonen att enligt polisens rapport ska målet med de maskerade männens marsch i centrum ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

Stockholmspolisen har hittills ingen kännedom om anmälningar om våld mot ensamkommande flyktingbarn eller andra personer med utländsk bakgrund, efter våldsamheterna i centrala Stockholm i går kväll.

– Ingen av de patruller som var med under arbetet har skrivit någon anmälan, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen, till TT.

– Är det så att det har skett och inte har anmälts, så uppmanar vi verkligen folk att göra det så att vi får veta om det.

Enligt Hägg fick polisen under gårdagskvällen, genom flygblad som spreds i centrala Stockholm, veta att personer planerade att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Flygbladen delades, enligt en skriftlig redogörelse på polisens webbplats, ut av "svartklädda personer maskerade med rånarluvor" som "bar armbindlar i okänd färg".

Polisen hade redan på förhand fått information om att personer med koppling till olika fotbollsfirmor skulle samlas i Stockholm på fredagskvällen. Kravallutrustad polis kommenderades ut för att möta de olika grupperna.

– Polisen har kommit i kontakt med dem vid olika tillfällen och har främst splittrat dem. Sedan har det här lugnat ned sig efter en timme cirka, sade Fredrik Nylén vid Citypolisen i natt.

I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg. Enligt polisen ska det ha rört sig om mellan 70 och 100 personer som deltog i våldsamheterna.

Före attacken ska rasistiska flygblad med rubriken "Det är nog nu!" ha spridits, riktat mot "gatubarnen" vid Centralen. En poliskälla uppger för Aftonbladet att de grupper som rörde sig i city bestod av såväl fotbollshuliganer som nazister.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen lade sent på fredagskvällen ut en text om oroligheterna i Stockholms city på sin hemsida, där händelsen beskrivs som att huliganer "rensat upp bland de kriminella invandrarna".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons