Annons
X
Annons
X

Våldsam 30 november i Lund

Gatstenar, flaskor och facklor som yrde i luften. Sju gripna och över 130 omhändertagna. Karl XII-firandet i Lund den 30 november blev precis så våldsamt som många befarat.

Av TT
(uppdaterad)
Stökigt och ett stort polispådrag utanför centralstationen i Lund på söndagen med anledning av nationalisternas 30-novemberdemonstration.
Stökigt och ett stort polispådrag utanför centralstationen i Lund på söndagen med anledning av nationalisternas 30-novemberdemonstration. Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Men trots kravaller och oroligheter rapporteras inga allvarliga personskador.

– Vi är nöjda med att högerdemonstranterna kunde genomföra sin marsch, även om marschvägen måste ändras. Vi är däremot mycket missnöjda med att vänsterdemonstranter angrep polisen, säger kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson som basade över insatsen med drygt 150 poliser från hela Skåne.

Våldsamheterna började på eftermiddagen utanför centralstationen. Där hade polisen ställt upp för att hindra hundratals motdemonstranter att nå fram till platsen där deltagarna i demonstrationståget från Fria nationalister Skåne samtidigt höll på att samlas.

Annons
X

Plötsligt började gatstenar och flaskor kastas från motdemonstranterna, som också avfyrade fyrverkeripjäser som gjorde att röken stundtals låg tät.

Nationalisterna, som inte var fler än drygt ett hundratal, avvaktade länge med sitt fackeltåg ut till monumentet över slaget vid Lund i norra delen av staden. När de till slut gick, eskorterade av en mycket stor polisstyrka, yrde åter gatstenar och flaskor och inifrån demonstrationståget kastades brinnande facklor.

Efter en lång väntan ute vid monumentet lotsades nationalisterna ”en bakväg” tillbaka in mot centrum och väntande tåg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De sju som greps är mellan 17 och 26 år. De misstänks för brott som våld mot tjänsteman, skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.

  De drygt 130 som omhändertogs för ordningsstörning kördes bort i bussar.

  Under söndagen genomfördes även två demonstrationer i Stockholm till minnet av Karl XII.

  På eftermiddagen tågade ett 30-tal personer från Nationaldemokraterna från Östermalmstorg till Riddarholmen. Senare på kvällen gick ett hundratal personer från Folkfronten samma sträcka.

  Ett massivt polisuppbåd såg till att det inte blev något större bråk, men fyra personer omhändertogs under den första demonstrationen.

  Lund/Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Stökigt och ett stort polispådrag utanför centralstationen i Lund på söndagen med anledning av nationalisternas 30-novemberdemonstration.

  Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X