Annons
X
Annons
X

”Väldigt ytligt och populistiskt”

Författaren Herman Lindqvist har inte mycket till övers för Riksbankens förslag på personer till våra nya sedlar. Han kallar förslaget ytligt, populistiskt och ett tecken på den ökande historielösheten i samhället.

Foto: SCANPIX

Efter flera år av utredning presenterade Riksbanken i dag de kända svenskar som föreslås till den nya sedelsviten. Både experter utifrån och personal på Riksbanken har deltagit i arbetet med de nya sedlarna.

Våra sedlar förvandlas till ett slags kändislappar.
Herman Lindqvist

När det gäller motiven har en lång lista av namn till slut kokats ner till sex svenskar som får sitt ansikte på en sedel. Till skillnad från senast Sverige fick nya sedlar var enigheten nu stor.

Annons
X

Enligt Riksbanken ska personerna ha haft sin verksamhet under 1900-talet, ha folklig förankring och gärna ett internationellt anseende. Dessutom ska de representera olika delar av Sverige.

Och resultatet är idel kända ansikten: Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarsköld.

Men Herman Lindqvist, författare till flera böcker om Sveriges historia, är besviken över att Riksbanken inte tar chansen att knyta an mer till den svenska historien.

– Jag tycker det är väldigt ytligt och populistiskt. Det blir som en Idoltävling. Våra sedlar förvandlas till ett slags kändislappar, säger han till Svenska Dagbladet.

Herman Lindqvist har inte själv tänkt på vem han skulle vilja se på sedlarna men känner att Riksbanken missat en viktig chans.

– Vi glömmer vår svenska historia, och inte bara glömmer utan det är en trend i samhället att man ska förtränga att vi har en historia. Astrid Lindgren är väl ett bra namn, men annars är det här ganska ovärdigt.

Herman Lindqvist tycker inte heller att personerna som nu lyfts fram är så internationellt gångbara. Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman är i bästa fall kända i smala kretsar, menar han.

Enligt Herman Lindqvist kan sedlarna spela en viktig roll i att berätta en historia eller förmedla en känsla om ett land.

– Man ser dem hela tiden och utan att man tänker på det skapas en bild i huvudet. Är det vackra sedlar så kommer man ihåg det. Här i Norge där jag är nu har de fruktansvärt fula pengar, de vill man inte ens se på.

Vad kan du om de som ska pryda sedlarna? quiz.svd.se Vad vet du om våra nuvarande sedlar? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X