Annons

Våldets vardag fångas av palestinier

I samarbete med en israelisk människorättsorganisation dokumenterar mer än 200 amatörfilmare våldets vardag under ockupationen på Västbanken och i Gaza.

Publicerad

Utan bildbevis har palestinier på den ockuperade Västbanken svårt att bli trodda när de ska anmäla övergrepp från israelisk militär eller bosättare. Men videokameror kan minska deras rättslöshet.

En ung fånge med bakbundna händer och bindel för ögonen blir skjuten i benet med en gummikula på drygt en meters avstånd. Detta brutala övergrepp mot en fånge i det palestinska samhället Ni’lin, nära Gröna linjen (gränsen fram till junikriget 1967), filmades 2007 av en palestinsk tonårsflicka, Salam Amira. Om inte Salam Amira haft en videokamera i händerna hade händelsen sedan länge varit bortglömd och bara funnits noterad som en siffra i statistiken över palestinier som skadats i incidenter med israelisk militär. Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem hade inte heller kunnat kräva förundersökning mot soldaten och hans befäl som senare blev fällda, även om inget straff har utkrävts ännu enligt människorättsorganisationen.

Bakbunden och med en bindel för ögonen sköts den unge, fängslade demonstranten Ashraf Ibrahim Abu Rahma i benet en israelisk soldat 2007. Soldaten och hans befäl fälldes efter detta bildbevis av en israelisk militärdomstol för bland annat illegalt vapenbruk, men inget straff har utkrävts enligt B'Tselem.

Foto: B'TSELEM Bild 1 av 9

En gammal kvinna i Susiya berättar i en film om hur hon blev slagen medvetslös av en bosättare.

Foto: SETTLER WATCH Bild 2 av 9

Salam Amira till höger, pionjär i filmprojektet.

Bild 3 av 9

Sedan bosättarna kom till Susiya har boskapsskötarnas gamla brunnar hamnat innanför avspärrade zoner. De måste skynda sig för att hinna vattna fåren.

Foto: SETTLER WATCH Bild 4 av 9

Naser Nawaja, nu i Stockholm, är lokal samordnare för B'Tselems dokumentärprojekt. Han greps och blev slagen med en gevärskolv i förra veckan när han skulle filma hur en tolvårig grannflicka blev bakbunden och fördes mot en militärjeep av en israelisk soldat. Flickan släpptes sedan Nawaja greps.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 9

Fyra maskerade bosättare med träklubbor går loss på civila palestinier i Susiya på Västbankens södra del. Volontärfilmaren tog bilder av de skadade efteråt.

Foto: B'TSELEM Bild 6 av 9

De maskerade bosättarna med träklubbor är inte identifierade av polisen ännu.

Foto: B'TSELEM Bild 7 av 9

Palestinier har svårt att få bygglov i östra Jerusalem. Den här familjens hus revs i all hast innan de hann överklaga. Vägmaskiner från Volvo används ofta vid rivningar.

Foto: B'TSELEM Bild 8 av 9

Över 200 volontärer på Västbanken och Gaza ingår i B'tselems videoprojekt. Barn vill gärna lära sig tekniken.

Foto: B'TSELEM Bild 9 av 9
Annons
Annons
Annons