Våldets scen växlar men motiven består

Vad har skinheads, punkare, kravallungdomar i Kungsträdgården, gängmedlemmar och fotbollshuliganer gemensamt?

Under strecket
Publicerad
Annons

Jo, de såg alla den scen som var på väg att skapas eller redan fanns där färdig att beträda. En scen som ger dem uppmärksamhet och en känsla av meningsfullhet.
Men denna scen attraherade unga män längre tillbaka än så. För omkring 50 år sedan bråkade unga från Södermalm med unga från Östermalm. Det handlade om att visa vem som bestämde, vem som vågade sig längst in på den andra gruppens territorium.
Gemensamt för alla dessa olika gäng, som speglade sin tid, var att de gav medlemmarna ett socialt värde. Medlemmarna kände sig viktiga.

Men vem som helst drogs inte till gängen.
– De som dras till dessa våldsamma sammanhang bär på en otrygghet. Den otryggheten leder till en inre frustration som gör att de vill agera ut, säger Tore Brännberg, forskare i socialpsykologi, som studerar olika sorters våldsamma gäng.
Han menar att ett skinhead och en huligan har det gemensamt att de vill beträda den scen som ger dem identitet. Den scen som ger dem identitet trots deras otrygghet. Och det är bland annat andra unga och medier som avgör vilken den scenen blir.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons