Annons
X
Annons
X

Våldet har enat svenska partier

Den svenska linjen mot Israel hårdnar om det blir regeringsskifte i höst. Men det beror inte på angreppet mot Ship to Gaza, utan på en förändrad balans i Socialdemokraternas Mellanösternpolitik.

Två ledande svenska politiker fanns ombord på fartygskonvojen som angreps av israelisk militär. Den ena var Miljöpartiets riksdagsman och partistyrelseledamot Mehmet Kaplan.

Den andre var Ulf Carmesund, internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen, som organiserar kristna socialdemokrater.

Klockan fem på morgonen i dag får Carmesund flyga från Tel Aviv direkt till en presskonferens på Arlanda.

Annons
X

Så är detta på väg att bli en politisk fråga i Sverige? I allra högsta grad. Det är extraordinärt att svenska politiker fängslas utomlands. Här har det dessutom skett i samband med en aktion som har fördömts av en nästan samstämmig omvärld.

Samtidigt har det israeliska våldet den här gången enat den ofta polariserade svenska Mellanösterndebatten. Från vänster till höger har politiker fördömt insatsen och förklarat den oacceptabel, även företrädare för traditionellt proisraeliska partier som Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Men även om aktionen mot fartygskonvojen inte skapar någon ny politisk konflikt om Mellanöstern i Sverige, så aktualiseras och skärps den som redan finns.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  S-ledaren Mona Sahlin har nu upprepat att EU:s handelsavtal med Israel bör frysas, ett krav som sedan i våras också är gemensam rödgrön politik.

  Samma sak gäller kravet på att avbryta allt militärt samarbete med Israel, och att kalla hem den svenska militärattachén från Tel Aviv.

  De här socialdemokratiska positionerna är delvis ett uttryck för att situationen i Israel har förändrats, med en regering som allt oftare utmanar den internationella opinionen.

  Men det illustrerar också att balansen i den socialdemokratiska Mellanösternpolitiken har förändrats sedan Göran Persson efterträddes av Mona Sahlin. Göran Persson och jag ”hade etablerat en närmare relation med en israelisk premiärminister än någon annan svensk regering gjort” skriver Pär Nuder i sina memoarer.

  Mona Sahlin är också inspirerad av norske kollegan Jens Stoltenbergs rödgröna regering. Och Norges Mellanösternpolitik har stundtals orsakat hård konflikt med Israel.

  Utrikespolitiken skulle troligen låta mer som Palme än Persson med en Sahlin-ledd regering. Vänsterpartiledaren, sa Lars Ohly, citerade i måndags Olof Palmes ord om Francoregimen: ”Satans mördare”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X