Annons

JagadVåldet det enda levande i Oates nya roman

Joyce Carol Oates, född 1938, har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik.
Joyce Carol Oates, född 1938, har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Foto: Dustin Cohen

En lång och explicit våldsskildring är det som gör djupast avtryck i Joyce Carol Oates nya thrillerliknande roman ”Jagad”. I övrigt är berättelsen mycket skralt gestaltad och under läsningen väcks frågan: Varför skriva en roman så?

Under strecket
Publicerad

I sagorna har ofta en fras, ett namn eller en besvärjelse avgörande kraft, konstaterar Joyce Carol Oates i en essä om gamla europeiska folksagor. I författarens roman ”Jagad”, som nu kommer på svenska, skulle det ordet kunna vara ”skelett”. Det återkommer kursivt, laddat som en viskning eller en tvångsmässig tanke.

20-åriga Abby drömmer om bitar av människoskelett vid en bäck. Abby heter egentligen något annat men pratar nästan aldrig om sig själv och sitt förflutna, inte ens med kärleken Willem. Vid romanens inledning gifter de sig och dagen därpå blir Abby påkörd av en buss. Gick hon ut framför den med flit? Willem vakar vid sjukhussängen.

Annons
Annons
Annons