BenedettaVåld, sex och religion i en salig blandning

Daphné Patakia och Virginie Efira som Bartholomea och Benedetta.
Daphné Patakia och Virginie Efira som Bartholomea och Benedetta. Foto: Nonstop Entertainment

Våld, sex och religion i en salig blandning. Det är receptet bakom det historiska dramat ”Benedetta”, vars antirealistiska verklighetsflykt kammar hem full pott.

Publicerad
Antirealismen får ”Benedetta” att gränsa till fars – men den håller sig på rätt sida.

Antirealismen får ”Benedetta” att gränsa till fars – men den håller sig på rätt sida.

Foto: Nonstop Entertainment
Annons

Filmskaparen Paul Verhoeven är inte främmande för våld och sex, och hans senaste film ”Benedetta” är inget undantag. Den nederländske regissören har alstrat en drygt två timmar lång vansinnesfärd bland järtecken och lesbiska nunnor, till brädden fylld med brutalitet och religiöst bildspråk.

Benedetta går i kloster när hon är nio år gammal men hennes liv har varit vigt åt Gud sedan hon föddes, då hon räddades från döden av sina föräldrars böner. Den asketiska tillvaron på klostret är långt ifrån hennes tidigare liv med en relativt välbemedlad familj, där religiös dyrkan präglades av blombesmyckat hår och sorglös lovsång. I klostret byts hennes vackra klänning ut mot en kliande särk – en symbol för förkastandet av kroppens njutning och sinnets fåfänga. Men Gud finns med Benedetta i allt hon tar sig för och hon reder sig snabbt, trygg i sin nya roll som Jesus hustru. Det verkar som om hon faktiskt står i direktkontakt med Gud, och när hon talar med de högre makterna får hon alltid gehör – en sann Kristi brud.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons