Annons
X
Annons
X

”Våld och skadegörelse löser ingenting”

Upploppen i Stockholms förorter slår hårt mot de lokala företagarna. Bernard N'vila hade precis startat sitt musikkafé i Rågsved när vandaliseringen tvingade honom att stänga verksamheten.

En brandman släcker en brinnande bil på en parkering vid Kista centrum i västra Stockholm.
En brandman släcker en brinnande bil på en parkering vid Kista centrum i västra Stockholm. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

För två veckor sedan drog Bernard N'vila igång LeRec's Place i Rågsved i södra Stockholm – en alkohol- och drogfri mötesplats, ett kafé och en musikscen som skulle vara öppen in i oktober.

På torsdagseftermiddagen stod han två timmar i regnet och monterade ned det åtta gånger åtta meter stora och nära fyra meter höga tältet.

Efter vandaliseringen i Rågsveds centrum föregående natt var polisen rädd för att tältet skulle brännas ned.

Annons
X

– Det känns som ett slag i ansiktet. Våld och skadegörelse löser ingenting. Det är inte regeringen eller polisen som drabbas. Vad har den stackars tandläkaren gjort? Ingenting. Inte han som äger Ica heller.

Bernard N'Vila driver sedan tidigare en musikstudio i Rågsved. Han har satsat ungefär 20 000 kronor av egna pengar på LeRec's Place – ”jag kunde ha gett min nyfödda dotter det hon behöver i stället” – men tycker att förlusten är större än så.

Jag har själv blivit utsatt för polisbrutalitet. Men nu handlar det inte om det längre. Nu handlar det om något annat
Företagaren Bernard N'vila.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han är rädd för att andra företagare ska undvika Rågsved, att arbetstillfällen försvinner och att de som bor i området söker sig därifrån.

  – Vem vill göra något i Rågsved efter det här? Vad är det som säger att det inte blir upplopp igen? Det finns inga garantier, säger Bernard N'vila.

  Han är långt ifrån ensam.

  Nilla Tjälldén, verksamhetschef på Företagarna Stockholm, är på plats i Husby centrum där kravallerna startade när SvD Näringsliv når henne.

  – Här är i stort sett alla mer eller mindre drabbade. Det uppenbara är butikerna men mörkertalet är stort. Många soloföretagare har fått sina bilar förstörda, säger hon.

  Tjälldén talar samma språk som Bernard N'vila.

  – De här områdena behöver verkligen sina företag. De står för arbetstillfällen och lokal service. De är nödvändiga för att stadsdelen ska leva.

  Hur många är drabbade?

  – Vi hör av oroliga företagare hela tiden. Jag har tappat räkningen.

  Nilla Tjälldén hoppas på försäkringsbolagens medkänsla.

  – Annars blir konsekvenserna katastrofala. Upplopp är force majeure men vi har pratat med några försäkringsbolag och jag tror inte att de kommer att hävda det. Vi hoppas att de kommer att vara generösa och ersätta skadorna, säger hon.

  Bernard N'vila skriver om sin oro i ett inlägg på Facebook som på fredagseftermiddagen hade delats över 10 000 gånger – och tveksam till att börja om när oroligheterna lägger sig.

  – Har jag orken? Man blir ledsen och känner sig maktlös. Tältet är rätt stort och syns från långt håll. Det skulle bli en bra majbrasa. Jag kan inte ägna fyra timmar åt att sätta upp det och två timmar åt att ta ned det varje dag, säger han.

  Bernard N'vila har haft hjälp av två tjejer att driva kaféet. Från juni då öppettiderna skulle utökas siktade han på att ha sex personer anställda – arbetstillfällen som nu av allt att döma försvinner.

  – Det är jättetråkigt. Jag såg det här som ett tillfälle att göra något för alla som bor i området. Ett ställe där ungdomar kunde mötas, hänga, äta en focaccia eller en bulle och lyssna på musik. När tältet stod uppe såg det ut som om det hände något i Rågsved. När jag hade tagit ned det kändes det helt tomt.

  Bernard N'vila kom till Sverige från Angola när han var sju eller åtta år gammal. Då hade hans mamma klätt ut honom till flicka för att han inte skulle rekryteras som barnsoldat.

  Bernards pappa bodde redan i Sverige och reste ned för att hämta honom i Kongo dit han tagit sig med en farbror.

  – Sverige är ett bra land. De som gör det här måste förstå att de krigar mot sig själva. Det finns inga vinnare. I slutändan är det vi skattebetalare som får ta smällen.

  Har du någon förståelse för det som sker?

  – Nej, ingen alls. I början, när man pratade om att det berodde på att en 69-åring blivit skjuten kunde jag förstå det lite grand – jag har själv blivit utsatt för polisbrutalitet. Men nu handlar det inte om det längre. Nu handlar det om något annat, säger han.

  Läs Bernard N’vilas
  inlägg på Facebook

  Annons
  Annons
  X

  En brandman släcker en brinnande bil på en parkering vid Kista centrum i västra Stockholm.

  Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X