Annons
X
Annons
X

Våld mot målvakt ställde in derby

Det hände i supercupen mellan Malmö och Helsingborg. En smällare kastades in. Matchen spelades klar.

Domare Stefan Johannesson blåser av matchen efter att en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson.
Domare Stefan Johannesson blåser av matchen efter att en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson. Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX

Nu hände det igen, men mycket värre. HIF-målvakten Pär Hansson träffades av en smällare och blev attackerad av en från MFF-klacken.

Derbyt avbröts genast.

– Det här skadar MFF väldigt mycket. En supporter ska stödja laget, den här bara skadar oss, sade Malmös lagkapten Daniel Andersson.

Annons
X

Att HIF kommer att tilldömas segern accepterade han till fullo.

– Absolut. Matchen Syrianska-AIK finns ju som måttstock, sade Andersson.

Tränaren Roland Nilsson och HIF:s Conny Karlsson var av samma åsikt.

– Det fanns ingen anledning att fortsätta matchen. Frustrationen över det som hänt var stor i omklädningsrummet. Att hålla på med sån skit, sade Nilsson.

Den skarpa smällaren kastades mot Pär Hansson direkt efter Helsingborgs ledningsmål, 1-0 (Rachid Bouaouzan). Hansson lämnade målet och sjönk ner knästående medan han tog sig för huvudet. Då sprang en man som stod i MFF-klacken in och måttade ett slag mot honom och knuffade till Hansson. Polisen hoppade på mannen och grep honom. Matchuret stod då på knappt 40 minuter.

– Jag uppfattade inte att han var där, kände bara tryckvågen i örat direkt efter vårt mål, säger Hansson, som efteråt undersöktes av läkare.

– Trumhinnan är hel men det ringer i vänster öra och kommer nog att göra det ett bra tag till, tror han.

Efter attacken lämnade lagen och domaren Stefan Johannesson planen.

– Vi var helt överens av avbryta, polisen också, även om de kanske skulle få det jobbigt, sade Stefan Johannesson.

Efter kvällens händelser tycker Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, att det finns ett behov av en tydligare lagstiftning för att komma åt fotbollssabotörerna.

– Det är personer som gör sig skyldiga till kriminella handlingar. Finns det ett område med ganska liten straffrisk är det klart att det är lockande för en hel del, säger Lars-Åke Agrell.

Klubbarnas egen intresseförening Svensk Elitfotboll vädjar om hjälp från politikerna för att stoppa huliganerna.

– Klubbarna lägger 30-35 miljoner kronor om året på säkerhetskostnader inom svensk elitfotboll men vi måste få tag på individerna och kan straffa dem som i andra länder. Nu kan de gömma sig i en klack och vi måste ha tag i dem. Det är inga supportrar det här, det är gangsters, säger generalsekreteraren Tommy Theorin till Aftonbladet.

Khennet Tallinger, ordförande för Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, menar att det rör sig om ett samhällsproblem.

– Fotbollen kan inte ensam ta tag i detta utan vi måste få hjälp, och försöka lösa det tillsammans med lagstiftarna och statsmakterna. Klubbarna lägger ner ett fantastiskt säkerhetsarbete men vi måste få en lagstiftning som innebär att den här typen av figurer inte får tillträde till planen, eller möjlighet att ta sig dit.

Matchen avbröts första gången redan innan avspark, efter att bengaliska eldar tänts och smällare bränts av på båda lagens supporterläktare.

Annons
Annons
X

Domare Stefan Johannesson blåser av matchen efter att en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX Bild 1 av 2

Polisen bär iväg med den supporter som attackerat Hif:s målvakt.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X