Våld i skuggan av mexikanska valet

Otryggheten och våldet oroar mexikaner allra mest. Över 50 000 dödsoffer har krävts sedan den sittande presidenten Felipe Calderón inledde sitt krig mot knarket, men ingen av de tre i presidentvalet i dag har lagt fram övertygande förslag till lösningar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polis och tekniker undersöker liket efter en mördad man i Temixco. Enligt lokala medier visade kroppen spår av tortyr.

Foto: REUTERS
Annons

MEXICO CITY
Knarkkartellernas makabra påhittighet är stor. Huvuden på pålar. Lik som hänger från broar. Huden från ett ansikte på en fotboll. Massgravar med tortyroffer. Mördade poliser. Mycket trovärdiga varningar till den som tjallar. Mexikaner har matats med dessa fruktansvärda rapporter i åratal, senast i veckan när tre federala poliser sköts ner i matserveringen i en av terminalerna på Mexico Citys flygplats – en preliminär utredning tyder på att de två som avlossade skotten också var poliser som misstänks ingå i en knarkring.

Enligt den vedertagna historieskrivningen höll det statsbärande PRI-partiet ett säkert grepp om narkotikasmugglingen till USA, med rundhänt ersättning till toppolitikerna. Men när oppositionspartiet Pan tog över makten år 2000 stördes denna maskopi.

Annons
Annons
Annons